Oulujärvi ei kalastusmatkailijaa kiinnosta – "Täältä pitäisi saada isoja kuhia"

Pohjoismaiden kalavesiä yli 30 vuotta kolunnut ammattilainen toteaa, että kalojen kannattaisi antaa kasvaa. Se edellyttäisi hänen mielestään isoja suojelualueita, joissa ammattikalastus ja verkot olisivat kiellettyjä.

luonto
Lasse Aarnipuro osoittaa sormella Oulujärvelle.
Kainuun meri on paikkana hieno, kehuu ruotsalainen kalastusammattilainen Lasse Aarnipuro.Niko Mannonen / Yle

Ruotsalaistunut Lasse Aarnipuro kehuu estotta ruotsalaisia kalavesiä ja kalastuskulttuuria Oulujärven rannalla Kajaanissa. Yli 30 vuotta Skandinavian kalavesiä kolunnut oululaislähtöinen Aarnipuro on sitä mieltä, että suomalaisilla on paljon opittavaa länsinaapurilta.

– Ruotsissa on ensinnäkin kirkkaita vesiä, ja niitä on paljon. Myös kalastuskulttuuri on täysin toisenlainen. Nuoret ovat muuttaneet kaupunkeihin, ja rannoille jääneet hakevat mieluiten kalansa kalapuikkoina kaupasta. Se antaa kaloille mahdollisuuden kasvaa, jolloin urheilukalastajille löytyy saalista.

Aarnipuro on kulkenut parin päivän ajan Oulujärvellä, ja ihastelee maisemia.

– Oulujärvi on valtavan hieno järvenä ja siinä tuntuu olevan hyvin monta kalalajia. Järvi on matala, jolloin yleensä pikkukaloille riittää ravintoa. Pikkukalaa on kuitenkin niin paljon, että täällä on taidettu kalastaa aika rankasti isompia petokaloja pois, ja se ei ole hyvä asia.

Tilaa urheilukalastukselle

Aarnipuro tuumailee, että jos Oulujärvelle haluttaisiin kalastusmatkailua, silloin kannattaisi tutustua esimerkiksi Ruotsin tapaan hoitaa vesiä.

– Ruotsissa verkkokalastusta ei juurikaan näe ja kalojen istutuksilla on myös pitkä perinne. Ruotsalaisjärvissä kalojen annetaan kasvaa. Suomestakin käydään varsin usein kalamatkoilla Ruotsin saalisvarmoilla vesillä.

Ruotsissa verkkokalastusta ei juurikaan näe ja kalojen istutuksilla on myös pitkä perinne.

Lasse Aarnipuro

Tie kalastusmatkailun nostamiseen on kuitenkin haastava.

– Minun mielestäni pitäisi perustaa isoja suojelualueita, joissa ammattikalastusta ja verkkoja ei saisi olla. Urheilukalastajat ovat ennätyskalan perässä, monta sinttiä ei vedä ketään.

Edellytys sille, että Aarnipuro lähtisi uudelleen kalastamaan Oulujärvelle, on selkeä.

– Täältä pitäisi saada isoja kuhia. Taimen ei kiinnosta, sillä Ruotsissa on paremmat taimenvedet.