Art Baselissa ei näy taidemarkkinoiden taantuma - esillä taidetta 3 miljardin euron edestä

Monet pitävät Art Baselia yhtenä maailman tärkeimmistä taidetapahtumista. Rahakkaiden keräilijöiden ja tunnettujen taidevaikuttajien mukanaolo tekee tapahtumasta suositun maailman johtavien taidegallerioiden keskuudessa.

kuvataide
Tony Ouslerin teos.
Tony Ouslerin teos.Petri Burtsov / Yle

Taiteen myyntitapahtuma Art Basel perustettiin Sveitsin Baselissa vuonna 1970. Sittemmin tapahtuma on levinnyt myös Aasiaan ja Amerikkaan Art Basel Hong Kongin ja Art Basel Miamin muodossa.

Suosion kasvaessa monet ovat syyttäneet tapahtumaa pinnallisuudesta ja liiallisesta keskittymisestä miljonäärijulkkiksiin taiteen sijaan. Art Baselin toimitusjohtaja Marc Spiegel ei syytöstä hyväksy.

Art Baselin toimitusjohtaja Marc Spiegel.
Art Baselin toimitusjohtaja Marc Spiegel.Petri Burtsov / Yle

– Meidän tapahtumissamme käy asiantuntevaa yleisöä, joka on kiinnostunut taiteesta. Jos taide ei ole laadukasta ja kosketa ihmisiä, se ei myy, vaikka järjestäisimme miten paljon juhlia ja seremonioita.

– Media toki keskittyy rahakkaimpiin ja kuuluisimpiin taiteen ostajiin, mutta se kertoo enemmän median asenteesta kuin itse tapahtumasta, Spiegel laukoo.

“Tänne on äärimmäisen vaikeaa päästä mukaan”

Ainakaan alkuperäisessä Art Baselissa Sveitsissä ei superjulkkiksia näy. Taidekeräilijöitä toki senkin edestä. Viikon aikana tapahtumassa käy arvion mukaan jopa satatuhatta vierasta.

David Hockeyn "iPad Drawings"-teoksia.
David Hockeyn "iPad Drawings"-teoksia.Petri Burtsov / Yle

Halutuimmat taideteokset myydään usein jo ennen tapahtuman alkua, ja kilpailu galleristien kesken on kovaa.

– Tänne on äärimmäisen vaikeaa päästä mukaan, koska Art Baselin maine on niin hyvä, sanoo ensimmäistä kertaa mukana olevan newyorkilaisgalleria Van Doren Waxterin omistaja Dorcy Waxter.

Hänen mielestään missään muualla galleriat eivät tavoita yhtä laajaa ja asiantuntevaa yleisöä kuin juuri Baselissa järjestettävässä alkuperäisessä Art Baselissa.

Toinen New Yorkista kotoisin oleva galleria Pace on ollut mukana jo pitkään, ja on yksi arvostetuimmista osanottajista.

– Olen ollut mukana 30 vuotta, eikä tapahtuma mielestäni ole yhtään sen pinnallisempi, vaikka näin väitetäänkin. Sen sijaan se on yhä kansainvälisempi. Meillä käy yhä enemmän ostajia esimerkiksi Intiasta ja muualta Aasiasta, Pacen toimitusjohtaja Susan Dunne sanoo.

Hänen mukaansa Art Baselissa on oltava mukana sekä gallerian maineen että sen myynnin edistämisen takia.

”Taidemarkkinat ovat palanneet perusasioihin”

Roni Hornin veistos.
Roni Hornin veistos.Petri Burtsov / Yle

Tämän vuoden Art Baseliin lähdettiin epävarmoissa tunnelmissa heikon huutokauppakauden siivittämänä. Art Basel kilpailee yhä selvemmin suurten taidehuutokauppojen kanssa, kun ne siirtyvät yhä enemmän myös nykytaiteen markkinoille.

– Taidemarkkinoilta on ikään kuin otettu ilmat pois ja palattu perusasioiden ja tunnettujen taiteilijoiden äärelle. En usko, että markkinat ovat supistuneet, mutta keräilijät ottavat nyt aiempaa vähemmän riskejä, Dorcy Waxter uskoo.

Moni galleria olikin tuonut paikalle kaikkein tunnetuimpien taiteilijoidensa teoksia, sen sijaan, että olisi keskittynyt uusiin nimiin.

Jackson Pollockin maalaus "Number 21".
Jackson Pollockin maalaus "Number 21".Petri Burtsov / Yle

Taidemarkkinoiden kriisi ei näy ainakaan hinnoissa. Kalleimpia töitä, kuten Jackson PollockinNumber 21, myytiin yli 20 miljoonan euron hintaan. Vakuutusyhtiöt arvioivat kaikkien Art Baselissa esillä olleiden taideteosten yhteisarvoksi yli 3 miljardia euroa.

– En tiedä ostanko täältä mitään. Välillä tulen Art Baseliin myös tutustumaan gallerioihin ja ostan teoksia sitten jälkeen päin, sveitsiläinen Chris sanoi.

Itävallasta paikan päälle tullut Klaus Pöschl puolestaan oli ostotuulella, mutta 2,8 miljoonan arvoinen Joan Miron teos oli kuulemma hieman liian kallis.

Baselista kotoisin oleva Sandra ei ollut tullut paikan päälle pelkän taiteen perässä.

– Olen täällä taiteen takia, mutta myös katsomassa muita ihmisiä ja sitä, miltä he näyttävät. Nykyään on muotia käydä Art Baselissa, hän sanoi.

Ai Weiwein teos.
Ai Weiwein teos.Petri Burtsov / Yle