1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maratonjuoksu

Forssan Suvi-illan maratonin lempeät reitit miellyttävät juoksijoita

Forssan Suvi-ilta kerää kaupunkiin jälleen yli kolmetuhatta himokuntoilijaa. Lauantaina Suvi-illassa juostaan maratonia, puolimaratonia ja kymppiä, rullaluistellaan ja pyöräillään. Osallistujat taittavat matkaa Forssasta Koijärven ja Tammelan suuntaan. Reitit Forssassa ovat maratoonareille hienot, sanovat näitä teitä aikaisemminkin juosseet.

Kuva: Eeva Hannula / Yle

Triathlonisti Marko Varalahti on Suvi-illan (siirryt toiseen palveluun) maratoonareista niitä, jotka varmasti juoksijoiden pomppivasta joukosta näkyvät: miehellä on mittaa pitkästi yli kaksi metriä. Hän sanoo, että Forssassa on todella hyvä juosta maratonia, kun reitti (siirryt toiseen palveluun) on tasainen ja nopea.

– Monet, jotka kiertävät maratoneja, haluavat aina vertailla omaa aikaansa ja parantaa sitä. Jos on oikein mäkinen reitti, voi ajan parantaminen olla vaikeaa. Maraton on kuitenkin kestävyyssuoritus, jossa halutaan kokeilla omia rajoja, ja myös aikaa. Kun maratonin on päässyt lävitse, voi kokeilla ajan parantamista, sanoo Marko Varalahti.

Vuonna 1995 Suomen vahvimmaksi mieheksi kruunattu Marko Varalahti sanoo, että Forssan Suvi-illassa hän kilpailee siis itsensä kanssa. Tällä kertaa pitkä mies nähdään todennäköisesti puolimaratonilla, ja myös pyöräily on harkinnassa. Viime vuonna hän suoritti pitkän pyöräilyn ja puolimaratonin, ja ratkaisu oli sopiva.

Reitiltä löytyy myös tuskaa

Miia Laaksonen puolestaan sanoo, että hänelle puolimaraton oli oikein mukava, kun oli hieman treenaillut. Maratoniin verrattuna se ei ollut paha fyysinen suoritus. Tuska reitillä tulee eteen eri ihmisille eri aikaan.

– Joillakin se tulee kolmenkympin kohdalla, ja yleensä se johtuu siitä, että alkuvauhti on ollut omaan kuntoon nähden liian kovaa ja energiat on käytetty 30:n aikana. Mutta kyllä sisukkaat ihmiset jaksavat siitä vielä tallustella loppuun asti, sanoo Marko Varalahti. 

Tallustelijoita Forssan Suvi-illassa illansuussa aina näkeekin, tulossa Tammelan suunnasta kohden Forssaa.

– Ennemmin ajattelisin niin päin, että minä nostan hattua heille, jotka ovat todella sitkeitä ihmisiä. He jaksavat mennä loppuun asti eivätkä luovuta, sanoo Marko Varalahti.

– Eivätkä he todellakaan välttämättä ole tuskaisia itse! Heillä on tavoite tulla alle kuuden tunnin maaliin, on vain hieman käveltykin välillä. Itse olen juossut yhden maratonin niin, että kympin kohdalla jo tuntui siltä, että siihen se loppuu. Mutta maaliin tultiin alta viiden tunnin silloinkin, nauraa Miia Laaksonen.