1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matsutake-sientä rummutettiin yli äyräidensä Suomessa? – "Yritin varoitella"

Japanilaisten rakastamasta matsutakesta eli tuoksuvalmuskasta järjestettiin kymmenisen vuotta seminaareja ja sienenkerääjille luvattiin huippusummia. Rummutus oli melkoinen siihen nähden, että kyseessä on oikukas sieni, joka saattaa antaa satoa hyvin harvoin.

Kotimaan uutiset
Matsutake kasvaa kuivilla kankailla
Vesa Vaarama / Yle

Tuoksuvalmuska eli matsutake oli paljon otsikoissa 2000-luvun puolivälissä. Sientä koskien järjestettiin seminaareja, japanilaisvieraita kävi kylässä, ja sienenkerääjiä houkuteltiin suurilla rahasummilla.

– Julkisuudessa olleet summat olivat ylimitoitettuja todellisesti maksettuihin hintoihin nähden. Sientenkerääjien saamat summat olivat kuitenkin yleensä vain hieman herkkutattia enemmän, paljastaa toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit -yhdistyksestä, joka on luonnontuotealan toimialajärjestö.

Käytännössä sienen olisi pitänyt löytyä läheltä lentokenttää, jotta se saadaan ajoissa Japaniin.

Simo Moisio

Metsäntutkimuslaitoksen Parkanon yksikkö hehkutti vuonna 2007, että Japanissa odottavat suuret matsutake-markkinat (siirryt toiseen palveluun). Vanhempi tutkija Kauko Salo Joensuusta yritti jarrutella suurinta hypetystä.

– Yritin kyllä varoitella etukäteen. Tuoksuvalmuska on harvinainen ja oikukas sienilaji. Se ei välttämättä anna satoa joka toinenkaan vuosi, kertoo Salo.

Juuri epävarman sadon vuoksi moni suomalaisyritys luopui ostotoiminnoistaan, toteaa toiminnanjohtaja Simo Moisio.

– Japanilaisasiakkaat odottivat, että matsutake pitää saada pöytään 48 tunnin sisällä keräämisestä. Käytännössä sienen olisi pitänyt löytyä läheltä lentokenttää, jotta se saadaan ajoissa Japaniin, lisää Moisio.

Mediakin innostui

Metsäntutkimuslaitoksen matsutake-hankkeessa työskennellyt Juha-Matti Markkola myöntää, että matsutaken satovaihtelu aiheuttaa haasteita sen kaupalliseen hyödyntämiseen. Hän ei kuitenkaan pidä noin kymmenen vuoden takaista rummutusta lainkaan kielteisenä asiana.

– Tuoksuvalmuska on äärimmäisen herkullinen ruokasieni ja olisi hyvä, jos sitä käytettäisiin Suomessa enemmän. Paljon mediassa huomiota saaneen matsutake-hankkeemme yhtenä tarkoituksena olikin saada tuoksuvalmuska tutuksi tavallisille sienestäjille, sanoo Markkola.

Lue seuraavaksi