Risto Dufva vastaa kiekkoilijoiden tanssikohuun – "Suurin vihollinen makaa omassa sängyssämme"

Jääkiekon SM-liigaan nousseen MIkkelin Jukureiden tanssitempaus on herättänyt närkästystä. Valmentaja Risto Dufva ei ymmärrä arvostelijoiden perusteluja.

urheilu
Jääkiekkovalmentaja Risto Dufva.
Petri Vironen / Yle

Mikkelin Jukureiden liigajoukkue sai leiriviikon päätteeksi erikoisen tehtävän. Tunnettu koreografi Sami Saikkonen opetti pelaajille kolmen tunnin ajan tanssin alkeita.

Tanssiksi oli valittu uusiseelantilaisten ikivanha taistelutanssi nimeltä haka. Haka on alkuperäiskansa maorien kehittämä taistelutanssi, jonka tarkoitus on pelotella vastustajaa. Tanssista tehdyn videon voit katsoma täältä.

Jukureiden valmentaja Risto Dufva oli ilmeisen tyytyväinen joukkueen tapaan heittäytyä vieraaseen esittämistapaan. Apuvalmentaja Ville Nieminen arvioi, että joukkuehengen osalta tuore liiganousija on kolme kuukautta aikataulua edellä.

– Meille haka-tanssi toimii tavoitteen asettelussa ikään kuin maalina, johon pyrimme. Mitä olen netistä nähnyt uusiseelantilaisten haka-tansseja, niin kovin erilaisia nämä olivat, Dufva sanoo.

"Tanssimalla voi välttää taistelun"

Jukureiden tapauksessa parikymmenpäinen joukkue tuli kovaa mölinää pitäen Mikkelin Kirkkopuistoon, jossa varsinainen reilun minuutin mittainen taistelutanssi nähtiin. Paikalla oli vähän yleisöä, sillä tapahtumasta ei oltu kerrottu etukäteen.

Yle Mikkelin facebookissa heräsi vilkas keskustelu, jossa kritisoitiin Jukureiden tapaa käyttää hyväksi alkuperäiskansan identiteettiin liittyvää rituaalia.

– Ajatuksena on, että hyvin tanssimalla ei tarvitse taistella. Suoraan sanoen en ymmärrä noussutta kritiikkiä, Risto Dufva sanoo.

– Me halusimme pelotella suurinta vihollistamme, joka asuu sisällämme ja nukkuu samassa sängyssä kanssamme. Sitä edustavat nolous ja häpeä.

Mikkelin Jukurit kirkkopuistossa Mikkelissä