Miksi Saamelaiskäräjien avajaiset järjestettiin ilman Niinistöä? – Käräjien puheenjohtaja vastaa

Kansa oli pettynyt, kun Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei osallistunut Saamelaiskäräjien vaalikauden 2016–2019 avajaisiin keskiviikkona Inarissa. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että avajaispäivä valittiin koulutusten ja kolmen maan käräjien puheenjohtajien aikataulujen mukaan.

politiikka
Estteeatnama dásseválddi presidenta Toomas Hendrik Ilves, Suoma dásseválddi presideanta Sauli Niinistö ja Uŋgára dásseválddi presideanta János Áder 15.6.2016.
Dásseválddi presideantta kansliija

Suomen Saamelaiskäräjien vaalikauden avajaiset järjestetään perinteisesti keväisin, mutta tällä kertaa kauden 2016–2019 avajaisia juhlittiin vasta kesäkuussa, keskiviikkona 15.6.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että myöhästymiset, eri maiden Saamelaiskäräjien puheenjohtajien aikataulut ja koulutukset määrittelivät milloin avajaiset järjestettiin.

Tuomas Aslak Juuso, Heikki Paltto ja Tiina Sanila-Aikio
Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtajat Tuomas Aslak Juuso, Heikki Paltto ja Tiina Sanila-Aikio.Aletta Lakkala / Yle

– Meillähän oli tiistaina Inarissa Saamelaiskäräjien koulutus kansainvälisestä alkuperäiskansapolitiikasta ja olimme suunnitelleet niin, että koulutuspäivä ja avajaiset olisivat yhtä aikaa, säästösyistä. Myös Suomen, Norjan ja Ruotsin Saamelaiskäräjien puheenjohtajien aikataulut vaikuttivat siihen, miksi valitsimme tämän ajankohdan, kertoo Sanila-Aikio.

Ihmiset kaipasivat Suomen presidenttiä

Suomen Saamelaiskäräjien 2016–2019 avajaiset järjestettiin keskiviikkona Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa.

Suoma stáhta Sámedikki rahpamis 15.6.2016 ovddastii riekteministeriija kansliijahoavda Asko Välimaa.
Saamelaiskäräjien II varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ja kansliapäällikkö Asko Välimaa.Linda Tammela / Yle

Avajaisissaihmiset kaipasivat erityisesti Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Hän ei ollut paikalla, koska osallistui samaan aikaan suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongrenssiin Lahdessa.

Valtion edustajana presidentin tilalle Inariin oli saapunut oikeusministeriön kansliapäällikkö Asko Välimaa.

Lahden kongressin aikataulu oli Saamelaiskäräjien tiedossa

Tiina Sanila-Aikio kertoo, että he olivat tietoisia siitä, että Lahdessa järjestetään samaan aikaan suuri suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongrenssi.

– Päätimme kuitenkin, että emme siirrä avajaisia kongressin takia. Priorisoimme koulutusta ja avajaisten järjestämistä niiden yhteyteen, Sanila-Aikio selventää.

Ministereilläkin oli muita suunnitelmia

Osa avajaisten vieraista kaipasi paikan päälle edustusta myös ministeritasolta.

Kutsutuilla ministereillä oli kuitenkin muita suunnitelmia.

– Kaikki saamelaisasioiden ministerit oli kutsuttu. Me olimme aika myöhään liikenteessä, mutta heillä oli myös muita tapaamisia ja oikeusministeri on ollut ulkomailla, kertoo Sanila-Aikio.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) pahoittelikin torstaina Twitterissä, ettei voi valitettavasti olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Uusi Saamelaiskäräjätvalittiin vaalein viime syksynä. Saamelaiskäräjät on vuoden 1996 alussa omalla lailla perustettu saamelaisten itsehallintoelin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.