1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kulttuurivieras Reino Nordin: Kostan juoruilijoille laittamalla niiden lapset tanssimaan

33-vuotias Reino Nordin on ollut julkisuudessa 5-vuotiaasta asti. Hän on ehtinyt näytellä flopin tehneissä elokuvissa, tuhlata rahansa juhlimiseen ja saada Suomen vihatuimman miehen leiman. Mutta nyt hän on vihdoin se artisti, joka on aina halunnut olla. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

Reino Nordin Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Mitä tulee ensimmäiseksi mieleen Reino Nordinista? Paha poika, joka iskee naisia Helsingin yössä? Kotityranni, joka huusi vaimolleen Iholla-ohjelmassa? Letkeää reggae-musiikkia levyttävä Rento-Reino?

Mitään näistä hän ei ole, ainakaan enää. Kerran syntynyttä julkisuuskuvaa on vaikea muuttaa, mutta Reino Nordin tekee kaikkensa onnistuakseen. Hän on brändännyt itsensä uudelleen.

”Sulla on lahja, jota ei saa heittää hukkaan”, JVG-räppiduon VilleGalle eli Ville-Petteri Galle sanoi Reino Nordinille viime vuonna. Sanat kolahtivat Nordiniin, jonka ura oli suvantovaiheessa ja tulot kertyivät pienistä hääkeikoista.

– Olin luullut olevani joku pelle, jota vihataan. Mutta joskus tarvitaan joku sanomaan ääneen, miten asiat oikeasti on.

Keskustelu VilleGallen kanssa johti siihen, että Nordin siirtyi JVG:n pyörittämän levy-yhtiön PME Recordsin leipiin. Samalla hän hylkäsi reggaevaikutteisen musiikin ja alkoi tehdä konetaustaista poppia.

Ura lähti uuteen nousuun. Nordinin uusia kappaleita Kato mua silmiin ja Puhu vaan on kuunneltu Spotifyssa kumpaakin reilusti yli 2 miljoonaa kertaa. Se on moninkertainen määrä verrattuna Nordinin aiempaan tuotantoon.

– Olisin voinut katkeroitua ja itkeä, että mun aika meni jo tai että mun elokuvista ei tullut niin hyviä kuin halusin. Mutta mä päätin käyttää mun lahjoja ja näkemystä uudella tavalla.

Reino Nordin Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Istumme Nordinien keittiössä Helsingin Huvilakadulla – yhdellä Etelä-Helsingin kalleimmista asuinalueista. Reino Nordin syö hampurilaista ja bataattiranskalaisia. Tai syö ja syö. Ruoka jäähtyy pöydällä, kun Nordin puhuu, sillä hän puhuu paljon ja nopeasti. Välillä hän nousee pöydästä vaeltelemaan pitkin asuntoa, mutta puhe ei lakkaa.

– Oon mä aina tiennyt, että ruikutus on turhaa. Mutta samalla mä oon pelännyt, että ne vanhat, vittuuntuneet, tupakalta haisevat sedät on sittenkin oikeassa. Kunnes mä vihdoin tajusin, että ei ne ole. Mistä helvetistä ne mitään tietää, jos ne ei koskaan kokeile mitään?

Tupakalta haisevilla sedillä Nordin viittaa esimerkiksi levy-yhtiöiden pomoihin tai muusikkokollegoihin, jotka ovat kommentoineet hänen uusia kappaleitaan yleisöä kosiskeleviksi.

– Mitä hittoa, eikö niiden pidä ollakin kosiskelevia? Kenelle mä muka teen tätä musaa? Maksanko mä 700 euroa kuussa studiotilasta ja teen siellä itselleni musaa? Sekö se on se idea?

Puhuessaan Nordin vuoroin korottaa, vuoroin madaltaa ääntään. Välillä hän on haudanvakava, välillä puheen virta katkeaa kovaääniseen nauruun.

"Kuuntelin väärien ihmisten mielipiteitä"

Vaikka musiikkityyli on muuttunut, Nordin ei ole omien sanojensa mukaan tehnyt musiikillista täyskäännöstä, vaan ainoastaan jalostanut musiikkiaan siihen suuntaan, johon on aina halunnutkin mennä.

Reino Nordin Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Se reggae-bisnes kuvotti mua alusta asti. Mun ensimmäisellä levyllä ei ollut yhtään reggae-biisiä, ja silti musta brändättiin joku Rento-Reino. Mä vihaan sitä rastapäisten pilvenpolttajien kulttuuria. Se on laiskaa ja alisuorittavaa paskaa täynnä salaliittoteorioita ja kaiken maailman kivihoitoja.

– Jo silloin mun olisi pitänyt tehdä selkeästi omalla nimellä pop-musaa, soulia tai folkia. Mutta silloin mä vielä kuuntelin väärien ihmisten mielipiteitä. Olin eksyksissä.

Uudistuneen materiaalin taustalla on Nordinin mukaan myös ”puhdasta matematiikkaa”.

– Jos numerot ei täsmää ja musiikki ei myy, pitää tehdä jotain muuta. Ymmärsin, että mulla oli liian hidasta musaa ja liian vaikea imago. Yritin olla liian tyylikäs ja jotenkin muka aito. Sitten tajusin, että mähän oon aito. Miksi mun pitäisi sitä vielä korostaa? Enemmänkin pitää opetella olemaan vähän epäaidompi, for the show! Ei sen musiikin pidä olla Reino Nordinin elämäntarinaa. Sen pitää olla viihdettä.

Moni artisti jää Nordinin mukaan turhaan suremaan sitä, ettei nuoria enää kiinnosta kuunnella kitaransoittoa.

– Ruikuttamisen sijaan päätin ottaa nuoriin kontaktia ja tehdä itseni tutuksi niille. Nuoret on huomisen yleisö. Ne on vastaanottavaisia ja ymmärtäväisiä. Ne kuuntelee nyt sellaista musaa, jota mä haluan tehdä.

Uuteen brändiin kuuluu myös aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa.

– Mulla on tossa puhelimessa auki neljä eri somea, jotka rätisee koko ajan. Tää on se moderni tapa olla artisti. Ei se väsytä, paitsi välillä, kun mulle lähetellään kullin kuvia.

Nordinilla on tosifaneja, jotka ovat häneen jatkuvasti yhteydessä sosiaalisen median kautta. Itse hän ei ole koskaan fanittanut yhtä kiihkeästi ketään, vaikka ihaileekin muutamia henkilöitä, esimerkiksi tiibetiläistä joogagurua Mila Repaa ja tähtitieteilijä Carl Sagania.

Reino Nordin Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Ymmärrän fanitusta ilmiönä mutta itse olen aina välttänyt kaikkea idolisointia, koska enhän mä voi muuttua toiseksi. En mä voi olla uusi Antti Tuisku, mutta mä voin olla ensimmäinen Reino Nordin.

Nordin ihmettelee myös, kuinka ulkonäkökeskeistä fanitus nykyään on. Idolien ulkonäön ihailu johtaa vain turhiin ulkonäköpaineisiin.

– Jengi miettii, onko ne tarpeeksi hyvän näköisiä. Mistä ne oikein puhuu? Niidenhän pitäisi ajatella ihan muita asioita: osaako ne mitään, onko ne onnellisia, tunteeko ne, näkeekö ja kuuleeko ne mitään. Mihin perustuu Stephen Hawkingin karisma? Ei ainakaan ulkonäköön.

"Olisin tarvinnut jo lapsena managerin"

Reino Nordin on ollut julkisuudessa käytännössä koko elämänsä. Kuvanveistäjä Antti Nordinin ja lavastaja Mette Nordinin poika päätyi jo alle kouluikäisenä näyttelemään televisioon. Näytellessään 9–10-vuotiaana Ylen nuortensarjassa Toinen luonto hän alkoi saada katsojilta fanipostia. Iltalehden toimittaja kysyi haastattelussa, miltä tuntuu olla tähti.

– Olin jo silloin suuri tähtitieteen ystävä, ja mun mielestä oli loukkaavaa tähdille, että mua verrattiin niihin. Mutta kyllä se nykyään jo menee. Ego on paisunut niin kuin punaisella kääpiöllä, Nordin sanoo ja räjähtää äänekkääseen nauruun.

Lapsena Reino Nordin sai käyttää kuvauspalkkionsa miten halusi. Henkilökohtainen taloudenhoito ei sujunut kovin hyvin. Teininä hän järjesti isoja juhlia, joihin paloi rahaa. Manageri, joka olisi vähän katsonut perään, olisi ollut hyödyllinen.

– Paljon hyviä juttuja meni ohi sen takia, ettei kukaan osannut koordinoida sitä hommaa.

Nyt Nordinilla on manageri, jonka kanssa muun muassa valitaan uuteen imagoon sopivat sponsorit. Nykyään hän myös miettii tarkemmin, mitä sanoo julkisuudessa. Sitä ei välttämättä uskoisi, sillä Nordinin kirosanoja vilisevä puhe kuulostaa spontaanilta ja suodattamattomalta.

– Mun suusta on aina tullut ärräpäitä ja lentäviä lauseita. Siksi mua varmaan onkin vihattu. Mutta nää kovat sanat johtuu vain siitä, että huono ajattelu ärsyttää mua. Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, ja jos joku väittää niin, saatan kutsua sitä persläveksi tai imbesilliksi.

Suorapuheisuudesta on tullut vuosien varrella paljon negatiivista palautetta. Suurin kohu syntyi Iholla-sarjasta, johon vaimo Maria Nordin osallistui vuonna 2012. Vaimo kuvasi televisioon perheen arkea, myös stressaantuneen miehensä kiukunpuuskia, ja Vauva-lehden keskustelupalstalla Reino Nordin leimattiin Suomen vihatuimmaksi mieheksi.

– Suomalaiset ihmiset on ihan kontrollihulluja. Monen elämä on sitä, että pyritään aktiivisesti estämään kaiken tapahtuminen. Mikä elämänasenne se on? Jos ei onnistu jossain, niin mitä väliä sillä on? Jos menee mönkään, niin huomenna yritetään uudestaan.

Nordinin mielestä virheiden tekeminen on taiteen näkökulmasta jopa olennaista ja tärkeää.

– Ei se musa, mitä nyt teen, olisi niin hyvää ilman sitä kymmenen vuoden rämpimistä. Ei mulla olisi uusiin biiseihin mitään tarinaa enkä mä olisi niin varma siitä, mitä mä sanon.

Reino Nordin Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Entisellä lapsitähdellä on nykyään itsellään kolme lasta, joista kaksi on pieniä, alle 7-vuotiaita. Päästäisikö hän heidät julkisuuteen?

– Todellakin päästäisin, mutta olisin itse niiden manageri. Olisin sellainen manageri, jonka olisin itse lapsena tarvinnut. Vaatisin nähdä kaikki käsikirjoitukset ja vaatisin kaksi kertaa kovemman hinnan kuin muut, koska ne on tosi lahjakkaita lapsia. Siitä voitaisiin lähteä.

"Kaikki ne juorut ovat valheita"

Mediassa Nordinin on usein vihjattu olevan kova naistenmies. Näistä huhuista puhuttaessa Nordin kimpaantuu niin että nousee tuoliltaan.

– Arvaa, kauanko mä oon kuullut näitä juttuja? Siitä asti kun mä oon ollut 9-vuotias. Mieti, että susta puhutaan 24 vuotta paskaa. Ihan suunnatonta paskaa koko ajan. Ne on valheita. Joka ikinen Seiska-lehden juttu ja huhu, jonka mä olen kuullut itsestäni, on ollut valhe.

– Mulla on kolme lasta. En mä voisi hymyillä niille, jos ne asiat, mitä musta puhutaan, olisi totta.

Nordinin mielestä ihmiset ovat lehtiäkin pahempia: katkeria, pikkumaisia ja kateellisia. Ihmisten juoruilu ja median mustamaalaus tekivät Nordinista pitkäksi ajaksi turhautuneen ja vihaisen. Nyt hän sanoo päässeensä vihan tunteista yli.

– En halua kostaa kenellekään. Korkeintaan teen niistä juoruista biisin ja lähetän sen niille juoruilijoille himaan. Ja sitten ne joutuu tanssimaan, kun se on niin hyvä biisi. Hah-hah! Mä kostan laittamalla niiden lapset tanssimaan.

Enää Nordin ei välitä muiden mielipiteistä, mutta myöntää, että pelimiehen maine voi karkottaa potentiaalista yleisöä pois – kuvaileehan hän tuotantoaan koko perheen musiikiksi. Tästä syystä hän toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät hänen olevan todellinen ihminen, jolla on "ihan hyvät aivot ja sydän ja kädet ja jalat".

Juoruilun tilalle hän toivoo sivistyneempää, keskustelevampaa ja vapaampaa ilmapiiriä. Sellainen vallitsi hänen lapsuudenkodissaan, jossa lapsia kasvatettiin hänen mukaansa "rakkaudella ja tieteellä."

– Meillä menee Suomessa kauheasti aikaa semmoseen mulkoiluun. Ihmiset manaa aamusta iltaan, että joku asia on pielessä. Se asenne tekee mut mielisairaaksi. Tää on varsinkin talvisin harmaa ja pimeä maa, jossa positiivisen mielialan ylläpito olisi erityisen tärkeetä.

Muutosta on kuitenkin ilmassa. Nordin huomasi sen konkreettisesti ollessaan vierailevana artistina JVG:n keikalla Hartwall-areenalla toukokuun lopussa.

– Näin miten jengi riemuitsi siellä. Siellä oli lapsia, junnuja, mummoja, miehiä ja naisia, ja kaikkia niitä yhdisti positiivisuus.

– Sitä mäkin haluan. Mä haluan tehdä isoa musaa, joka saa ihmiset tanssimaan. Yksi unelma olisi alkaa tehdä englanninkielistä housea tai jotain muuta baleaarista jumputusta. Mutta tehdään nyt tää levy ensin ja katotaan sit.

Nordinia on useamman kerran pyydetty mukaan politiikkaan, mutta hän on aina kieltäytynyt. Musiikki on hänen mielestään parempi keino vaikuttaa. Taiteilijana hän on vapaa sanomaan mitä vain haluaa.

– Mä olen käyttänyt mun julkista ääntäni joskus väärin, joskus oikein. Mutta ainakin mä oon ollut osaltani muokkaamassa tätä suomalaista keskustelukulttuuria avoimemmaksi.