Tanskan poliisi tutkii Nordeaa – Pankki: Rahanpesun estämisen monimutkaisuus on aliarvioitu

Nordealla on rahanpesun estämiseen keskittynyt yksikkö, jossa työskentelee 850 ihmistä. He ovat rahanpesun ensimmäisessä puolustuslinjassa, ja tehtävänä on varmistaa sääntöjen noudattaminen. Se ei ole sujunut ongelmitta.

Ulkomaat
Nordean kultainen kyltti Aleksanterinkadun pankkikonttorin edessä Helsingissä. Heijastuksena näkyy Helsingin yliopiston päärakennus.
Yle

Nordea on kommentoinut rahanpesun estämiseen liittyviä puutteitaan, jotka Tanskan Finanssivalvonta on havainnut viime kesän tarkastuksessaan ja siirtänyt poliisille lisätutkimuksia varten. Ruotsin pankkivalvoja huomautti Nordeaa jotakuinkin samasta asiasta keväällä 2015.

Konsernijohtaja Casper von Koskull sanoo, ettei Nordea missään tapauksessa hyväksy sääntöjen rikkomista. Tanskalaistutkimuksista kerrottiin vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa, sanoo pankki.

– Nordealle on ensiarvoisen tärkeää, että toimimme lakien ja määräysten mukaisesti.

Nordea myöntää, että rahanpesun estämisen monimutkaisuus on aliarvioitu. Toiminnan puutteellisuus on kuitenkin pankin tiedossa, ja pankki on tehnyt suunnitelman, jolla tilanne korjataan.

Vuoden vanhalla Financial Crime Change -hankkeella varmistetaan koko konsernille rahanpesun estävät säännöt ja työtavat.

Nordealla on tätä nykyä yksikkö, jossa työskentelee nyt 850 ja kohta 1 150 ihmistä. He ovat rahanpesun ensimmäisessä puolustuslinjassa, ja tehtävänä on varmistaa sääntöjen noudattaminen. Yksikkö tarkkailee tapahtumia tunne asiakkaasi -menettelyn hengessä.

Yksikön henkilöstö kasvanee vielä tästäkin, tiedottaa Nordea.