Suden karkottaminen kaatolupaa todennäköisempää Laihialla

Laihialla lisääntyneet susihavainnot ja viime viikonloppuna todettu susivahinko eivät ehkä riitä poikkeusluvan saamiseen suden kaatamiseksi. Ensisijaisesti kokeillaan muita keinoja.

susi
susi silmät
Yle

Laihialla tehdyt susihavainnot eivät välttämättä johda poikkeusluvan saamiseen suden kaatamiseksi.

– Lähtökohta on, että ensin etsitään muita tyydyttäviä keinoja ennen kuin lähdetään tappamaan, sanoo riistapäällikkö Mikael Luoma Riistakeskus Pohjanmaasta.

Luoman mukaan paikalliset toimijat, poliisi ja riistakeskus pyrkivät löytämään ratkaisun yhdessä. Mahdollista on, että selvitetään olisiko koirien tai muiden vaihtoehtoisten menetelmien käyttäminen mahdollista suden karkottamiseksi.

Laihialla on kirjattu tämän kevään aikana yli 40 susihavaintoa ja viime viikonloppuna susi raateli lehmän. Mikael Luoma toteaa, että havaintomäärän perusteella on vaikea arvioida havainnot aiheuttaneiden susien määrää. Susiparista on havainto, mutta muuten havainnot ovat pääasiassa yksittäisistä eläimistä.

– Yksittäisiä kertoja susi saattaa tulla lähellekin asutusta ja sitä voidaan pitää normaalinakin käytöksenä, mutta toistuvasti lähellä asutusta liikkumista ei voi pitää normaalina, Luoma sanoo.