Ruotsalaisoikeus vapautti kaikki opiskelijaristeilyn joukkoraiskauksesta epäillyt

Oikeuden mukaan ei ole osoitettu, että joku olisi estänyt 19-vuotiasta naista lähtemästä hytistä halutessaan. Oikeus ei katsonut naisen olleen humalatilansa takia erityisen haavoittuvaisessa asemassa.

Ulkomaat
Matkustajia poistumassa laivan luota.
Silja Galaxyn matkustajia poistui autokannelta Turun satamassa syksyllä 2015.Joona Haarala / Yle

Tukholman käräjäoikeus on vapauttanut tänään perjantaina neljä joukkoraiskauksesta epäiltyä 19-vuotiasta miestä. Miehiä syytettiin samanikäisen naisen törkeästä raiskauksesta opiskelijaristeilyllä maaliskuun lopulla.

Oikeuden päätöksestä kertovat useat ruotsalaismediat, esimerkiksi Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Miehet olivat myöntäneet seksuaalisen kanssakäymisen naisen kanssa, mutta kiistäneet raiskauksen. Syyttäjän mukaan miehet käyttivät naisen humalatilasta ja pelosta aiheutunutta haavoittuvaista asemaa hyväkseen.

Nainen on kertonut olleensa vahvan humalatilan ja muistikatkojen vuoksi erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Miehet eivät olleet naiselle ennestään tuttuja.

SVT:n mukaan tuomiossa lukee, että tutkintamateriaali ei osoita naisen olleen niin humalassa, että hän olisi ollut erityisen haavoittuvaisessa asemassa lain tarkoittamassa merkityksessä.

Oikeuden mukaan ei myöskään käynyt ilmi, että joku paikallaolijoista olisi estänyt naista poistumasta hytistä halutessaan.

Aftonbladet kertoo, että miehet olivat jättäneet yhtäpitävän kertomuksen yön tapahtumista. Lehden mukaan oikeus katsoi, että naisen lausunto ei ollut "riittävän selvä ja tarkka", jotta sitä olisi voinut punnita miesten kertomuksia vastaan.