Hyppää sisältöön

Sopimuspalokunnat valmiita säästötalkoisiin – kunhan hälytysvalmius ei kärsi

Satakunnan pelastuslaitos etsii säästöjä. Ne saattavat haukata ison osan myös sopimuspalokuntien rahoituksesta. Vyötä ollaan valmiita kiristämään, mutta hälytysvalmiudesta ei haluta tinkiä.

Kuva: Yle

Monessa tulipalotilanteessa paikalle kaartaa ensimmäisenä VPK:n auto. Vapaaehtoiset sopimuspalokuntalaiset hyppäävät varusteisiinsa vaikka kesken työpäivän. Tulipalojen sammuttaminen on heille vakavasti otettava harrastus, josta ei lipsuta. Harva tulee ajatelleeksi, kuinka pienillä varoilla palopäivystystä pienemmillä paikkakunnilla pyöritetään.

Satakunnan pelastuslaitos maksaa palokuntasopimuksen mukaista korvausta sopimuspalokunnille. Sopimuksen korvaussumma määräytyy palokunnan lupaamasta sopimusvahvuudesta sekä hälytysten ja harjoitusten määrästä.

Esimerkiksi Luvialla palokuntasopimuksen mukainen korvaus on 4,5 euroa tunnissa. Sillä summalla varmistetaan, että alueella on aina valmiudessa viisi sopimuspalokuntalaista ja heidän kalustonsa.

– Me olemme ensimmäisen lähdön palokunta Porista etelään. Turvaamme tarvittaessa osan Porin eteläpuolisista alueista ja meillä on toimintaa paljon myös Eurajoen suunnalla. Lisäksi merialue työllistää aika paljon, kertoo Luvian sopimuspalokunnan päällikkö Juha Duldin.

Varusteita tarvitaan, palkkaa ei

Juha Duldin kertoo, että pelastuslaitokselta saatava korvaus kattaa muun muassa sammutusasujen, harjoitusvarusteiden, saappaiden, kypärien ja muiden tarvikkeiden sekä koulutuksen aiheuttamat kulut. Myös uudelle kalustolle on ajoittain tarvetta.

– Nyt suunnittelemme sellaisen telamönkijän hankkimista, jolla voimme noutaa potilaan saaristosta myös talviaikaan, jolloin olosuhteet ovat erittäin haastavia.

Varsinaista sammutusrahaa budjettiin ei siis jää.

Rahat eivät todellakaan tule sopimuspalokuntalaisten pankkitille.

Luvian sopimuspalokunnan päällikkö Juha Duldin

– Rahat eivät todellakaan tule sopimuspalokuntalaisten pankkitille. Tästä ei makseta palkkaa. Eikä sitä tarvitakaan. Meillä on aktiivista porukkaa, joka tekee tätä työtä omasta halusta.

Luvian sopimuspalokunnan aktiivisessa hälytysringissä on mukana tällä hetkellä noin 25 sopimuspalokuntalaista. He vastaavat vuosittain lähes sataan hälytykseen. Esimerkiksi viime vuonna niitä oli 88. Neljäsosa hälytyksistä oli ensivastetehtäviä.

Valmiina talkoisiin

Satakunnan pelastuslaitoksen tekemät säästöt kohdistuvat todennäköisesti myös sopimuspalokuntiin. Juha Duldin pelkää niiden pistävän sopimuspalokunnat ahtaalle.

– Aika tiukoille rupeaa ottamaan, jos säästöprosentit ovat korkeita. Mielestäni sopimuspalokunnilta vähentäminen on aika huono säästökohde. Niihin panostettava summa on suhteessa aika pieni nähden siihen hyötyyn, jota ympärivuorokautinen päivystys antaa.

Duldin on kuitenkin valmis säästötalkoisiin, kunhan ne toteutetaan kohtuudella. Hälytysvalmius ei saa kärsiä. Samalla linjalla on Porin Uudenkoiviston sopimuspalokunnan päällikkö Jari-Matti Toivonen.

Joustoa voidaan antaa niin pitkään kuin mahdollista – ilman että koko toiminta on uhattuna.

Uudenkoiviston sopimuspalokunnan päällikkö Jari-Matti Toivonen

– Väittäisin, että jokainen Satakunnan sopimuspalokunta on valmis lähtemään säästötalkoisiin. On eri asia, kuinka jyrkästi se pystytään tekemään. Joustoa voidaan antaa niin pitkään kuin mahdollista – ilman että koko toiminta on uhattuna.

Toiminta uhkaa hiipua

Osa Satakunnan pelastuslaitoksen palomiehistä on esittänyt säästöehdotuksessaan, että sopimuspalokuntien korvauksia leikattaisiin 30 prosentilla. Jari-Matti Toivonen pitää prosenttitavoitetta liian suurena. Hän kertoo, että säästöjen vaikutukset näkyisivät väistämättä toiminnassa.

– En tiedä, mistä voisimme vähentää, kun henkilöstölle ei makseta korvauksia nytkään. Jos rahoitusta leikataan paljon, alkaa toiminta väkisin hiipua. Jos emme pysty maksamaan varusteita tai koulutusta, emme voi toimia. Mutta sen mukaan eletään, mitä prosenttileikkurista tulee.

Porissa hälytyksiin vastaa myös vakinainen palokunta. Uudenkoiviston VPK:n rooliksi jää tukitoiminta. Silti hälytyksiä tulee vuosittain 40–50. Neljän henkilön ympärivuorokautisesta päivystyksestä maksetaan sille tällä hetkellä korvausta 3 euroa tunnilta.

"Emme valita"

Uhkakuvista huolimatta sopimuspalokuntalaiset tekevät työtään – tai oikeammin sitovaa harrastustaan – suurella intohimolla.

– Tilanteemme on nyt parempi kuin koskaan. Meillä on 24 aktiivista hälytyskelpoista jäsentä ja ikäjakauma on paras mahdollinen. Nuorin on 20 ja vanhin täytti juuri 40. Meillä on erinomainen porukka kasassa. Emme valita. Toivomme vain, että saisimme jatkaa näin, Jari-Matti Toivonen toteaa.