1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Dany Cohn-Bendit: EU on pelkuri populistien pauloissa

EU on populistien lietsomien pelkojen vanki. Eurooppa on pantu kavahtamaan omaa valtaansa, veteraaniradikaali Daniel Cohn-Bendit sanoo. Vuoden -68 Ranskan opiskelijaliikkeen johtohahmo on nyt kiihkeä liittovaltion kannattaja.

Ulkomaat
Grafiikka, jossa susi ja hakaristi-merkki.
Hannu Lukkarinen

– Lähtivät britit EU:sta tai eivät, niin EU ei voi jatkaa näin. EU:n on muututtava, saksalais-ranskalainen vihreä ja entinen radikaali Daniel Cohn-Bendit, ”Dany le Rouge” sanoo.

”Puna-Dany” myöntää, että brittien lähtö muuttaisi pelitilanteen, koko Euroopan perspektiivin. EU voisi pahimmillaan vaikka hajota, arvioi Cohn-Bendit 20 vuoden europarlamentaarikon kokemuksella.

Vinjettikuva
Yle Uutisgrafiikka

– Olisi idioottimaista ajatella, ettei niin voisi käydä. Tietysti ihminen voi tuhota kaiken, minkä on rakentanutkin.

71-vuotias Cohn-Bendit muistuttaa maanosamme historiasta. Täällä alkoivat maailmansodat ja luotiin niin fasismi kuin stalinismikin. Toki ne on täällä padottukin – yhteistuumin.

Mutta juuri nyt Euroopan yhteinen tahto on hutera. Se on Cohn-Benditin mielestä isojen ongelmien perussyy.

– Euroopan maat eivät osaa toimia yhdessä, vaikka sylissä ovat sekä ympäristöongelmat, globalisaation aiheuttamat ongelmat että lähialueiden sotien alulle panema pakolaiskriisi.

Juuri pakolaiskriisin edessä EU näyttäytyy erityisen avuttomalta. Äärioikeistolaiset liikkeet kasvavat unionin maissa, asenteet kovenevat ja rasismi on pesinyt puheisiin.

Olisi idioottimaista ajatella, ettei EU voisi hajota.

Daniel Cohn-Bendit

EU ei kykene yhteistyöhön, koska jokainen hallitus on peloissaan.

Cohn-Benditin mukaan Suomessa hallitus pelkää perussuomalaisia, Ruotsissa ”perusruotsalaisia”, Hollannissa ”perushollantilaisia” ja niin edespäin halki Euroopan. Eurooppa on käpertynyt sisäänpäin.

– Populistiset ryhmät esittäytyvät vaihtoehtona, mutta sitä ne eivät ole. Ne käyttävät vain pelkoja aseinaan ja ovat saaneet Euroopan hallitukset pelkojensa vangeiksi.

– Ja mitä teet, kun olet peloissasi? Menet kotiisi piiloon nukkumaan, et tee mitään ja annat muiden toimia. Et halua ottaa vastuuta.

Daniel Cohn-Bendit
Puna-Danyn vauhti ei ole hiipunut. Nyt ollaan federalisteja, kun vaaditaan mahdottomia.Juha Nurminen / Yle

EU tekee yhteistyötä Turkin kanssa, kun EU-maat eivät kykene tekemään sitä keskenään.

– Tämä on vanha kaava. Olemme usein pelkurimaisia. Kun pelkäämme, toimimme kuin pelkurit. Ongelma sysätään muiden hoidettavaksi.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi toimi niin Libyan Gaddafin ja Tunisian Ben Alin kanssa. Nyt on vuorossa Turkin Erdogan, joka on Cohn-Benditin näkemyksen mukaan matkalla edellä mainittujen kaltaiseksi diktaattoriksi.

EU:n alueella asuu 500 miljoonaa ihmistä. Siksi Euroopalla olisi yhdessä valtaa myös ulospäin.

Populistiset ryhmät ovat saaneet Euroopan hallitukset pelkojensa vangeiksi.

Daniel Cohn-Bendit

Puolen miljardin ihmisen mandaatilla voisi mennä Yhdysvaltain tykö ja vaatia myös heiltä taakankantoa, onhan Yhdysvallat asianosainen pakolaisuuden alkulähteillä Syyriassa ja Irakissa.

– Tänään Eurooppa on niiden vallassa, jotka pelkäävät Eurooppaa, eurooppalaista itsemääräämisoikeutta. He tahtovat eurooppalaisen suvereenisuuden kaventumista.

Puna-Dany muistelee muutaman vuoden takaista eurooppalaista keskustelua FBI:n kaltaisen eurooppalaisen poliisin perustamisesta. Esitystä perusteltiin sillä, että rajaton rikollisuus kaipaa kaitsijakseen rajatta toimivan poliisin.

– Se torjuttiin. Nyt kysytään, miksi EU ei toimi pakolaisasiassa sekä terrorismintorjunnassa, eikä tee yhteistyötä. Ei tee, koska jäsenmaat eivät sitä halua.

Populistiset puolueet pitävät äänekkäimmin yllä näkemystä kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeudesta. Cohn-Benditin mukaan yksittäisen valtion itsemääräämisoikeus on pelkkää harhaa.

– Esimerkiksi Suomi ei ole nykymaailmassa enää mitään. Osaatte tehdä kännyköitä, mutta mitä muuta. Saksakaan ei ole globaalissa maailmassa enää mikään tekijä yksin.

Talouden ongelmat, ilmastonmuutos ja kaikki muut suuret kysymykset ovat maailmanlaajuisia. Niiden ratkominen vaatii maailmanlaajuista yhteistyötä.

– Suvereenisuus ei ole enää kansallinen asia. Euroopassa voi kulttuurista, poliittista ja taloudellista suvereenisuutta puolustaa vain koko Euroopan tasolla.

Cohn-Benditin mukaan EU kaipaa nyt tuoreen alun. Unionin idea on määriteltävä uudelleen, sillä vain sitä kautta EU kykenee toimimaan yhtenäisenä.

68 oli kuuma kesä, puhuimme aamuyöt ympäri Pariisia kiihkeästi politiikkaa.

Daniel Cohn-Bendit

Entinen radikaali ja kuvien kaataja on seestynyt liittovaltion kannattajaksi. Federalismi takaisi hänen mukaansa parhaiten demokratian toimivuuden EU:ssa. Cohn-Benditin ajatuksissa EU kaipaa mitä pikimmin luonnoksen uudeksi perustuslaiksi.

– Perustuslakiluonnoksen ympärillä käytäisiin sitten 1–2 vuoden mittainen keskustelu ympäri EU:n. Lopuksi kaikissa jäsenmaissa äänestettäisiin perustuslain kohtalosta samanaikaisesti.

Cohn-Benditin kaavailuissa uuden perustuslain hyväksyminen vaatii kaksoisenemmistön. Lain taakse tarvitaan sekä äänestäjien että jäsenvaltioiden enemmistö. Sen jälkeen kukin maa päättää, onko mukana vai ei.

Kaksi vuosikymmentä Euroopan parlamentissa vihreiden edustajana on jättänyt Puna-Danyyn jälkensä. Tie vuoden -68 opiskelijaliikkeen keulahahmosta federalisti-utopistiksi on ollut pitkä.

Daniel Cohn-Bendit
Vuoden -68 opiskelijaliikettä ja tämän päivän liikehdintää ei voi verrata. Me halusimme luoda tulevaisuutemme, nyt nuoret tahtovat edes jonkinlaisen tulevaisuuden, sanoo Puna-Dany.Juha Nurminen / Yle

Kädet käyvät ja puhe soljuu vuolaasti. Nyt ollaan federalisteja ja vaaditaan mahdottomia.

Radikaaliveteraanin mielestä tämän ajan nuorten liikehdintää ei kannata verrata vuoteen 1968. Liike sai käyttövoimaa Vietnamin sodan vastaisuudesta, talous kasvoi ja rikkaus lisääntyi kaikin puolin.

– Tuolloin elimme täysin toisenlaista aikaa kuin nyt. Vuonna -68 ei ollut työttömyyttä, silloin ei tunnettu aidsia, eikä ilmastonmuutoksesta ollut tietoakaan.

Lähes 50 vuoden takainen yleinen optimismi on vaihtunut pessimismiin. Ranskan tämän päivän nuorten ”Nuit debout” -liikkeen työlakien vastaiset mielenosoitukset ovat pelon ja ahdistuksen täyteisiä.

– Vuonna -68 sanoimme, että haluamme luoda itse oman tulevaisuutemme. Tämän päivän nuoret sanovat, että he haluavat tulevaisuuden. Siinä on valtava ero.

Me halusimme luoda oman tulevaisuutemme, nyt nuoret tahtovat edes jonkinlaisen tulevaisuuden. Siinä on iso ero.

Daniel Cohn-Bendit

Euroopan vihreiden johtohahmo Dany Cohn-Bendit istuskelee pariisilaisen ekologisen hotellin pation vihreydessä. Aurinkokennojen alla hän kytkee näppärästi vuoden -68 ja tämän päivän välisen asenneilmaston muutoksen ihan oikeaan ilmastonmuutokseen.

– Toukokuu -68 oli hieno, kuuma. Olimme aamuyöt ympäri Pariisia ja puhuimme kiihkeästi politiikkaa. Nuit debout –nuoret värjöttelivät kevään kylmässä ja sateessa – toivottomina.

Koska kyseessä on Puna-Dany, on pakko puhua myös jalkapallosta. Saksalais-ranskalainen Cohn-Bendit seuraa meneillään olevia EM-kisoja levollisin mielin kahden maan kansalaisuudestaan huolimatta.

Daniel Cohn-Bendit
Hannu Lukkarinen

– Kun kasvoin nuorena jalkapalloon, olin Ranskassa. Kannatan Ranskaa. Ranska lyö välierässä Saksan ja loppuottelussa sen, joka on vastassa. Se on niin yksinkertaista… …tai sitten käy toisin. C’est la vie!

Lue seuraavaksi