Säkkimuovia kerätään talteen tonneittain

4H-järjestö kerää tänäkin kesänä käytettyjä lannoitesäkkejä kierrätettäväksi. Keski-Suomessa säkkien keräyspisteitä on kuudella paikkakunnalla.

4H-järjestö
Kuin herneitä hihnalla.
Yle

Muun muassa Pihtiputaalla säkkimuovia on kerätty jo yli 40 vuoden ajan. Monilla paikkakunnilla säkkikeräys tarjoaa 4H-nuorille kesätyöpaikan. Pihtiputaalla säkkimuovin palautus on järjestetty keskitetysti. 4H maksaa palautetuista säkeistä pienen korvauksen viljelijöille.

– Siitä on tullut tapa, että säkit pakataan ja tuodaan keräyspisteisiin, jotka ovat aina auki ja säkkejä voi tuoda niihin elokuun alkuun asti, kertoo toiminnanjohtaja Asta Paananen Pihtiputaan 4H-yhdistyksestä.

Paananen toteaa, että pelkästään Pihtiputaalla säkkimuovia saadaan talteen pari tonnia vuosittain.

Koko maassa viime kesän keräys tuotti noin 600 tonnia muovia kierrätykseen. Talteen saatiin noin 50 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Lannoite- ja siemensäkkien muovia on saatu talteen säkkikeräyksillä vuodesta 1975 alkaen 34 miljoonaa kiloa.

Säkkikeräys (siirryt toiseen palveluun) on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Keräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea.

Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkkien muoviaines päätyy uudelleen käyttöön.

Pihtiputaan lisäksi lannoitesäkkien keräyspisteitä on Keski-Suomessa Hankasalmella, Jyväskylässä, Jämsässä, Karstulassa ja Keuruulla.