Työväki perusti oman pursiseuran Turussa 120 vuotta sitten

Aikanaan työläisten perustamia pursiseuroja toimii Suomessa vain muutamia. 1800-luvun lopulla ne olivat historioitsijan mukaan kansainvälinen ihme.

pursiseura
Turun Työväen Pursiseuran kotisatama sijaitsee Pitkäkarin saarella, Hirvensalon Maanpään edustalla.
Turun Työväen Pursiseuran kotisatama sijaitsee Pitkäkarin saarella, Hirvensalon Maanpään edustalla.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Turun työväen pursiseuran kotisatama on Pitkäkari-nimisellä saarella. Seura oli perustettaessa sosialistinen urheiluseura, mutta sittemmin politiikka ja luokkajaot ovat kadonneet Airiston tuuliin. Nyt Pitkäkarin laitureilla ja Saaristomeren aalloilla keskitytään perusasioihin.

– Kyllä purjehdus on intohimo, ei siitä mihinkään pääse. Talkoilla pidetään paikat kunnossa, kertoo seuran puheenjohtaja Vesa Klén esitellessään saaren telakkaa, suojaisaa satamaa ja juhlasalia.

Työväen pursiseurat ovat kansainvälinen harvinaisuus

Työväen perustama pursiseura kuulostaa harvinaiselta ja sitä se onkin. Suomessa niitä on perustettu vain muutamia Turussa, Vaasassa, Oulussa ja Helsingissä.

Merihistorioitsija Lauri Kaira on tutkinut TTPS:n historiaa. Etualalla seuran puheenjohtaja Vesa Klén.
Merihistorioitsija Lauri Kaira on tutkinut TTPS:n historiaa. Etualalla seuran puheenjohtaja Vesa Klén.Vesa-Matti Ruuska / Yle

120 vuotta sitten purjeita huvikseen nosteleva duunari oli suoranainen ihme, sillä purjehdus oli tuohon aikaan lähinnä aatelisten ja teollisuuspatruunoiden harrastus.

– Missään muualla maailmassa ei vastaavaa ilmiötä oikein ennen toista maailmansotaa voida löytää, sanoo merihistorioitsija Lauri Kaira, joka on tutkinut purjehdusseurojen historiaa.

Purjehdus alkoi varsinkin työläisillä sillä mitä oli saatavilla, eli saaristolaisveneillä.

– Sitten jossain vaiheessa veneitä saatiin käytettyinä, ja erityisesti toisen maailmansodan jälkeen rakennettiin paljon uusia purjeveneitä itse, Kaira sanoo.

Purjehdus opitaan perheeltä

Vuosikymmenten saatossa Pitkäkarille on tultu koko perheen voimin, ja harrastus on edelleen periytyvää sorttia, kertoo pursiseuran puheenjohtaja Vesa Klen.

– Vanhempien mukana minä tänne olen 70-luvulla tullut ja täytyy toivoa että harrastus siirtyy omallekin jälkipolvelle.

Turun Työväen Pursiseura juhlii 120-vuotista historiaansa elokuun ensimmäisenä lauantaina kotisatamassaan. Seurassa on 300 jäsentä.