Yli 700 metsuria pelastumassa työttömyydeltä – ”Asian kiireellisyysluokka on punaisella”

Metsien varhaishoidon tukea ollaan kasvattamassa tälle vuodelle 30 miljoonalla eurolla. Seuraavilta vuosilta siirrettävä raha pelastaa satoja työpaikkoja metsissä parhaaseen työskentelyaikaan. Tukijärjestelmään kaavaillaan muutoksia pikavauhtia.

talous
Metsurin kaatama puu.
Terri Niemi / Yle

Mutkikkaan byrokratian, tietojärjestelmäongelmien ja tukilajien muutokset ajoivat kymmeniä vuosia voimassa olleen metsien varhaishoitojärjestelmän kriisiin tänä kevään. Ministeriö joutui sulkemaan tukihakujärjestelmän vapun jälkeen, kun hakemusten euromäärä ylitti kymmenillä miljoonilla euroilla myönnetyn euromäärän.

Samalla alalle nousi vakavan katastrofin uhka – neljännestä koko metsurikaartia uhkasi työttömyys keskellä kiivainta työsesonkia.

Ongelmaan halutaan ratkaisua Kemera-asetuksen muutoksilla. Alkajaisiksi rahan myöntövaltuutta ollaan siirtämässä tulevalta vuodelta 30 miljoonaa euroa hetimiten käytettäväksi. Tästä on tehty päätös eduskunnan valtiovarainvaliokunnan maatalousjaostossa.

Asetusmuutokseen tarvitaan vain ministeriön omat päätökset.

Timo Korhonen

Lisäys mahdollistaa asetetun hakukiellon purkamisen ja samalla vapauttaa metsurit töihin. Metsään kun ei ole voinut mennä, ennen kuin hakemus on jätetty.

– Päätös merkitsee taimikon varhaishoidon, nuoren metsänhoidon sekä terveyslannoituksen hakusulun purkamista ja metsän hoitotöiden jatkumista. Tämä on hyvä uutinen metsänomistajille. Päätös merkitsee myös reilun 700 metsurin töiden jatkumista parhaaseen metsänhoidon aikaan, sanoo Keskustan eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Matti Mönttinen.

Tukijärjestelmään merkittäviä muutoksia

Keskustalaiset kansanedustajat Timo Korhonen ja Lasse Hautala arvioivat asetusmuutoksen vievän parisen viikkoa.

– Asetusmuutokseen tarvitaan vain ministeriön omat päätökset ja asian kiireellisyysluokka on punaisella, sanoo Timo Korhonen.

– Toive on, että pari viikkoa riittää, alkavat lomat voivat sitä vielä sotkea, sanoo puolestaan Lasse Hautala.

Korhosen mukaan muutos olisi todella iso asia hyvän metsänhoidon jatkuvuuden kannalta.

– Merkittävä osa suunnitelluista töistä olisi voinut jäädä ilman tukea ja metsureille tämä on merkittävä asia.

Nuorta männikköä.
Jussi Suomalainen / Yle

Asetuksessa on tarkoitus muuttaa tuen rakennetta reaaliaikaisempaan suuntaan, jotta tämän kevään kaltaiselta tilanteelta vältyttäisiin jatkossa. Nyt raha sitoutuu hankkeisiin jopa vuosiksi. Hautalan mukaan muutoksia tukeen on tulossa.

– Jäävän puuston alamittaa pienennettäisiin 16 sentistä 13 senttiin. Toteutettavaa pinta-alaa ei voisi lisätä hakemuksen jättämisen jälkeen, kuten nyt. Lisäksi työn toteutusaikaa lyhennettäisiin. Kuinka paljon, sitä ei vielä ole tiedossa.