1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hevoset potkivat, vaijerit katkeilevat ja luita murtuu – Moskovan suuren sirkuksen johtaja varautuu kaikkeen

Moskovan suuri sirkus tuo Helsinkiin kuuluisat Zapashnin veljekset Askoldin ja Edgardin. Venäjällä miehet kesyttävät villieläimiä, Suomessa he keskittyvät hevosnumeroihin. Niillä he ovat päässeet myös Guinnessin ennätysten kirjaan.

kulttuuri
Uutisvideot: Moskovan suuri sirkus Helsingissä
Uutisvideot: Moskovan suuri sirkus Helsingissä

Moskovan suurta sirkusta johtavat Askold ja Edgard Zapashni tunnetaan erityisesti tiikerien ja leijonien kesyttäjinä. Veljekset kuuluvat vanhaan sirkussukuun. Heidän isoisänsä kuoli tiikerin hyökkäykseen. Myös veljesten isällä sattui sairaalaan johtaneita havereita useasti, eivätkä pojatkaan ole välttyneet arvilta.

Meidän lapsuuteemme kuuluivat kamelit, tiikerit, krokotiilit, apinat ja käärmeet.

Askold Zapashni

Zapashnit aloittivat eläinten kesytyksen virallisesti lain sallimassa 18 vuoden iässä. Todellisuudessa kontaktia otettiin jo paljon nuorempana, niin nuorena, ettei siitä ole selkeää mielikuvaa.

– Meidän lapsuuteemme kuuluivat kamelit, tiikerit, krokotiilit, apinat ja käärmeet. Se oli normaalia, kuvailee Askold Zapashni.

Askold Zapashni
Sirkustaiteilija Askold Zapashni johtaa Moskovan suurta sirkusta yhdessä veljensä kanssa.Jari Kovalainen / Yle

Suomen esityksessä villieläimiä ei nähdä, sillä eläinsuojelulaki kieltää niiden käytön sirkuksessa.

– Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi Sirkus Finlandialla oli norsu. Nykyisin esityksissä saa olla vain kotieläimiä kuten koiria, hevosia ja lintuja, sanoo esityksen paikallistuottaja Tomi Lindblom.

– Aluehallintovirastolta haetaan luvat ja he valvovat, että eläimillä on riittävät kuljetus- ja oleskelutilat, hän jatkaa.

Lentokone on tiikerihäkkiä vaarallisempi

Eläinten kesyttäminen kuuluu vaarallisimpien ammattien joukkoon, mutta se ei Askold Zapashnia hirvitä.

– Aiemmin minuakin pelotti, mutta uskon kohtaloon. En halua ajatella vaaraa. Lennän useita kertoja kuukaudessa ja se on paljon vaarallisempaa. Sitä paitsi tiikerin tappamana kuoleminen olisi vain eksoottista, Askold Zapashni vitsailee.

Pelkoa Zapashni hallitsee harjoittelemalla. On tärkeätä tuntea eläinten psykologia, niiden keskinäiset suhteet, se kuka vihaa ketäkin ja miten yksilöt suhtautuvat ihmisiin.

Tiikerin tappamana kuoleminen olisi vain eksoottista.

Askold Zapashni

– Paniikki häkissä on kaikkein vaarallisinta. Paniikkia ei voi hallita toisin kuin pelkoa. Jos ihminen panikoi, hän jähmettyy, eikä tiedä, miten toimia.

Tapaturmat stressaavat eniten

Esiintymisen lisäksi Edgar ja Askold Zapashni johtavat Moskovan suurta sirkusta. Työnkuvaan kuuluu fyysistä harjoittelua ja taiteellista suunnittelua, sen ennakoimista, mikä hämmästyttää ihmisiä muutaman vuoden kuluttua.

– Sirkus on kuin elävä olio. Ihmiset ja eläimet ovat erilaisia. Meidän täytyy pitää silmät auki vaikkapa siltä varalta, että työntekijöiden välit alkavat hiertää. Sellainen näkyy suoraan estradilla.

Edgard Zapashni
Edgard Zapashni osallistuu veljensä tavoin myös sirkusnumeroihin.Jari Kovalainen / Yle

Kaikkein stressaavinta ovat tapaturmat – ja niitä sattuu jatkuvasti. Luita murtuu, hevoset potkivat, eläimet sairastuvat, vaijerit katkeavat, ihmisiä putoaa.

– Sitä kuvittelee varautuneensa kaikkeen. Mutta jos esimerkiksi valot sammuvat kesken akrobatianumeron, jonkun niskat voivat murtua, Askold Zapashni sanoo.

Ero Neuvostosirkukseen: enemmän showta ja temppuja

Askold Zapashni kuuluu 38-vuotiaana niihin, joilla on omakohtaista kokemusta myös neuvostosirkuksesta. Nykyinen ponnistaa perinteestä, mutta eroaa silti entisestä.

– Aiemmin sirkus oli kokoelma erilaisia genrejä ja ohjelmanumeroita. Klovnit yhdistivät niitä ja esiintyivät kohtausten väleissä riittävän pitkään, jotta tarpeisto ehdittiin vaihtaa. Nykyisin ihmiset haluavat nähdä shown ja temppuja, usein myös jonkinlaisen tarinan.

Helsingissä veljekset esiintyvät hevosten kanssa. Luvassa on jongleerausta ja tasapainoilua kahden hevosen välissä.

Jos esimerkiksi valot sammuvat kesken akrobatianumeron, jonkun niskat voivat murtua.

Askold Zapashni

Veljesten lisäksi showta tekee yli sata muuta ammattilaista. Esitykseen kuuluu ilma- ja permantoakrobatiaa, ponnahduslautoja, kuolemanpyöriä, taikureita ja klovneja. Show on saanut nimekseen Emotions, tunteet.

– Sirkus tuo yhteen erilaisia tunteita. Jotkut tulevat sinne pelottavien ja vaarallisten juttujen vuoksi, toiset hauskuuden, Askold Zapashni sanoo.

Moskovan suuri sirkus esiintyy Hartwall Areenalla 18. kesäkuuta.

Lue seuraavaksi