Saamelaisräppäristä vähemmistökansojen lähettiläs? – Ailu Valle halutaan viemään viestiä itärajan taakse

Saameksi räppäävä Ailu Valle ihastutti Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa Lahdessa. Artistin esimerkin toivotaan innoittavan vähemmistökansoja kielen elävöittämiseen muuallakin.

Sápmi
Ailu Valle
Tuija Veirto / Yle

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi järjestettiin Lahdessa seitsemättä kertaa. Ensimmäisenä lavan Sibeliustalossa tapahtuman avajaisissa otti haltuun saamelaispuvussa esiintynyt räppäri Ailu Valle.

– Se ei ole tavallista, useimmiten avausnumerossa on nähty kansantansseja ja vastaavaa, kertoo järjestelyistä Lahdessa vastannut Suomi-Venäjä -seuran kulttuurisihteeri Merja Jokela.

Keskiviikkoinen esiintyminen Sibeliustalolla ja myöhemmin lahtelaisklubilla herätti huomiota.

Henkilökohtaisesti tulen tekemän kaikkeni, jotta suunnitelmat toteutuvat.

Merja Jokela

Nyt Valle halutaan viedä venäläisfestivaaleille esiintymään. Suunnitelmissa on Jokelan mukaan mm. katutaidetapahtuma Moskovassa.

– Hän on loistava esimerkki vähemmistökansoille siitä, että nuorten pitää herättää kieli eloon uudella tavalla. Henkilökohtaisesti tulen tekemän kaikkeni, jotta suunnitelmat toteutuvat, Jokela hehkuttaa.

Saameräpissä soi kalevalainen soundi

– Haluan tuoda esiin saamelaisen näkökulman ja sen, että täällä me ollaan, eikä mihinkään hävitä, vaikka se helposti unohdetaan, Ailu Valle toteaa.

Vähemmistökansojen tilanne on Vallen mukaan paljolti samankaltainen, oltiin sitten millä puolella rajaa tahansa.

– Tietenkin Venäjän puolella on muita enemmän haasteita sen suhteen, mitä siellä kansat joutuvat kokemaan ja millaisia tuulimyllyjä vastaan taistelemaan. Myötätunto on siellä asuvien puolella.

Saameksi, suomeksi ja englanniksikin räppäävän artistin mukaan saameräpissä täytyy ajatella kieltä toisin.

– Haasteellisinta räpissä minulle olivat aluksi loppusoinnut. Ensimmäistä albumia tehdessäni tajusin, että kirjoittamisessa pitää panostaa alkusointuihin, ne ovat saamenkielessä pääosassa.

Hienoa, jos  suunnitelmat ottava tuulta alleen ja toteutuvat.

Ailu Valle

Parhaillaan Ailu Valle työstää musiikkia Inarissa sijaitsevaan saamelaismuseo ja -luontokeskus Siidaan vuonna 2018 avautuvaan näyttelyyn apurahan turvin.

– Se on monitaiteellinen hanke, aiheena saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet. Teen näyttelyyn musiikit ja sen myötä albumin. Lapin yliopisto on hankkeessa mukana.

Venäjälle hän lähtee mielellään, jos ovet itärajan taakse avautuvat.

– Meillä on ollut yhteistyövirityksiä aiemmin, mutta ne ovat kaatuneet käytännön järjestelyihin. Hienoa, jos suunnitelmat ottava tuulta alleen ja toteutuvat.