Viipurin sotilaallinen hermokeskus avautuu yleisölle – keskuskasarmi muuttuu sotahistoriakeskukseksi

Kasarmilla on tarkoitus tuoda esiin Karjalan kannaksen sotahistoriaa eri aikakausilta. Keskuksen takana on Suomessa asuva sotahistorian harrastaja Bair Irintsejev.

kasarmit
Bair Irintsejev Viipurin keskuskasarmin vartiorakennuksen edessä.
Bair Irintsejev Viipurin keskuskasarmin vartiorakennuksen edessä.Kalle Schönberg/Yle

Laskeudumme kellariin Viipurin keskustassa. Paikan seinät on tehty vankasta kivestä ja valkoiseksi kalkittu katto holvimuurattu tiilestä. Tämä on selvästi vanhan rakennuksen kellari.

Rakennus sijaitsee Viipurin keskuskasarmin laajalla alueella ja se on aikoinaan ollut Viipurin puolustuksen hermokeskus.

– Täällä on sijainnut komento- ja mobilisaatiokeskus, oppaana toimiva Bair Irintsejev kertoo.

Tarkoitus on, että täällä esitellään talvi- ja jatkosotaa sekä vuoden 1918 tapahtumia Viipurissa.

Bair Irintsejev

Armeija on jättänyt poistuessaan paikan lähes koskemattomaksi. Komentokeskuksessa on jäljellä suuri tilannekarttapöytä. Seinällä roikkuu pienempi kartta. Huoneen kulmassa on jopa suljettu kassakaappi.

Onko kassakaapissa vielä vanhat dokumentit sisällä?

– Varuskunta ei jättänyt meille avaimia, kun he lähtivät täältä. Emme siis tiedä mitä siellä on sisällä, Irintsejev kertoo.

Kasarmi muuttuu sotahistoriakeskukseksi

Aivan Viipurin keskustassa Leninin puiston eli entisen Torkkelin puiston vieressä Linnankadulla sijaitseva Viipurin keskuskasarmi on muuttumassa sotahistoriakeskukseksi.

Venäjän laivasto jätti kasarmin tyhjäksi jo kolme vuotta sitten.

Neuvostoarmeijassa palveli sodan aikana noin 800 000 naista, mutta heille omistettua museota ei ole missään.

Bair Irintsejev

Sotahistoriakeskuksen takana on Suomessa asuva sotahistorian harrastaja ja tutkija Bair Irintsejev. Hän on siirtämässä Viipurissa pienemmissä tiloissa sijaitsevan sotahistoriallisen museonsa kokoelman kasarmin saunarakennukseen.

Myös kasarmialueella sijaitsevat muut rakennukset on tarkoitus ottaa käyttöön.

– Tarkoitus on, että täällä esitellään talvi- ja jatkosotaa sekä vuoden 1918 tapahtumia Viipurissa. Sen lisäksi olemme keskustelleet kaupungin kanssa jonkinlaisen koulutus ja vapaa-ajankeskuksen avaamisesta lapsille tänne, Irintsejev kertoo.

Alueelle suunnitellaan myös sotahistoriallista kirjastoa ja neuvostoarmeijassa palvelleiden naisten museota.

– Neuvostoarmeijassa palveli sodan aikana noin 800 000 naista, mutta heille omistettua museota ei ole missään, Irintsejev kertoo.

Sotahistoriakeskus on tarkoitus avata yleisölle jo parin viikon sisällä.

Kasarmialue on huonossa kunnossa

Tilaa kasarmialueella on erittäin paljon. Alue on itsessään laaja ja saunarakennuksen lisäksi alueella on useita rakennuksia. Kasarmialueella on myös puisto ja jopa Mig 15 -hävittäjän muistomerkki.

Useimmat rakennuksista ovat kuitenkin perusteellisen kunnostuksen tarpeessa ja alue on muutenkin huonossa kunnossa.

– Olemme kuljettaneet täältä pois noin 60 kuutiota pelkkiä kuolleita lehtiä. Varuskunta jätti poistuessaan tänne erittäin paljon erilaista roskaa ja romua, joiden siivoaminen jatkuu edelleen, Bair Irintsejev kertoo.

Toisaalta osa varuskunnan jättämistä tavaroista täydentää myös sotahistoriallisen keskuksen kokoelmia.

Viipurin keskuskasarmilla on pitkä historia. Se on ollut sotilaskäytössä aina Ruotsin vallan ajalta, 1780-luvulta saakka. Isännät kasarmilla ovat vaihtuneet useaan kertaan.

Vuonna 1918 kasarmilla oli myös punavankien keskitysleiri, jonka jälkeen se jatkoi Suomen puolustusvoimien käytössä. Sodan jälkeen kasarmi jatkoi Neuvostoliiton laivaston käytössä. Neuvostoliiton hajottua Venäjän laivasto jatkoi kasarmilla.