Länsirajan lemmikkiratsiassa havaittiin lukuisia puutteita eläinten terveystiedoissa

Perjantaina Tornion ja Haaparannan rajalla tehdyssä tehovalvonnassa löytyi lähes 20 koiraa, joiden terveystiedot eivät olleet kunnossa.

Kotimaa
Eläintä tarkistetaan.
Kyösti Vaara / Yle

Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa tehdyssä lemmikkiratsiassa paljastui perjantaina runsaasti puutteita lemmikkien terveystiedoissa ja lääkityksissä. Tehovalvonnassa syntyi iltapäivällä ruuhkaa, koska Tullin pysäyttämistä ajoneuvoista löytyi parikymmentä lemmikkiä, joiden paperit tai lääkitys eivät olleet kunnossa.

Tulli ja eläinlääkärit tekivät rajalla perjantaiaamusta asti tarkastuksia, joissa käytiin läpi rajan yli tuotavien koirien ja kissojen rokotuksia, lääkityksiä, passit ja sirutukset. Meri-Lapin ympäristöpalvelujen kunnaneläinlääkäri Salla Perkkiö muistuttaa eläinten tärkeimmistä lääkityksistä.

– Raivotautirokotus täytyy olla voimassa. Ja tietysti tällä hetkellä ajankohtainen on ekinokokki-heisimatolääkitys. Heisimato ei aiheuta koiraeläimille mitään ongelmia, mutta voi harhautua ihmiseen ja aiheuttaa pahanlaatuista kasvainsairautta muistuttavan tilan. Sitä on tavattu Ruotsissa, Perkkiö kertoo.

Osa huomautuksen saaneista koirista oli Torniosta ja niiden omistajilla ei ollut mukana vaadittavia papereita. Muutamalta koiralta puuttui ekinokokkiloislääkitys, mutta sen eläinlääkäri antoi saman tien.

Perjantain tarkastus oli osa Tullin suurempaa valvontakokonaisuutta. Aiemmin keväällä lemmikkiratsioita on tehty muun mussa Vaasassa ja Helsingissä.