1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Presidentin kotia peruskorjataan – Svinhufvudin presidenttipari sisusti vihreällä ja sinisellä

Päärakennuksessa tehtyjen lisätutkimusten perusteella Svinhufvudin presidenttipari on suosinut sisustuksessa vihreää, ruskeaa ja sinistä. Salin valkoinen kattorosettikin on ollut alun perin monivärinen.

kulttuuri
Kotkaniemen salin seinästä irrotettu pala vanhaa tapettia.
Ulla Ylönen / Yle

Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseon peruskorjaus Luumäellä Kotkaniemessä on alkanut. Tilan päärakennuksessa tehdään parhaillaan asbestinpurkutöitä.

Katon ja ikkunoiden remontti alkaa heinäkuussa.

Kotkaniemen lisätutkimusten aikana löydettyjä tapetteja.
Makuuhuoneen hennonsininen tapetti on 1930-luvulta.Ulla Ylönen / Yle

– Taloon tulee pärekatto, ja sen päälle savitiilikatto. Uusia ikkunoita ei hankita, vaan vanhat korjataan, kertoo Kotkaniemen omistajan, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.

Ellenin keittiö muuttuu kahvilaksi

Tänä kesänä alkaa myös kahvilan rakentaminen. Se on kokonaan uusi tila, ja se sisustetaan Kotkaniemen keittiöön.

– Pyrimme luomaan kahvilaan kodinomaisen tunnelman, Flink sanoo.

Sekä sisätilojen että julkisivun kunnostuksessa tavoitellaan 1930-luvun tyyliä. Lisätutkimusten aikana päärakennuksen seinistä ja lattioista on paljastunut herkullinen värimaailma ja useita tapettikerroksia.

Kotkaniemen verantahuoneen tapettikerrokset.
Pinkopahvin päälle aikoinaan vedetty voimakkaan vihreä tapetti on vaikea jäljittää. Verantahuoneen 1950-luvulla rakennettu takka säilytetään.Ulla Ylönen / Yle

– Rouva Ellen Svinhufvud näyttää rakastaneen kukkatapetteja sekä hennon sinistä ja sinililaa väriä, sanoo Flink.

Sinisen värin palauttaminen on hankalaa, joten remontin suunnittelijat harkitsevat myös sellaista ratkaisua, että vanha tapetti jätettäisiin esille yhdelle seinälle ja muut seinät maalattaisiin.

Kotkaniemen kaikkien pintojen uudistaminen merkitsee sitä, että 1930-luvun tapetteja joudutaan metsästämään Ruotsista asti. Konservaattoreilla on tarvittaessa lupa painattaa tapetteja Kotkaniemestä löytyneiden mallien mukaan.

Spiirat palaavat valkoisen talon harjalle

Myös listoista, lattioista ja ikkunanpielistä löytyneitä vihertäviä ja rusehtavia sävyjä tullaan käyttämään sisustuksessa.

Tapettikerrokset Kotkaniemen seinässä ennen remonttia.
Viimeksi laitetut tapetit vaikuttavat valjuilta alkuperäisiin verrattuina.Ulla Ylönen / Yle

– Museon puoli näyttää remontin jälkeen mahdollisimman samalta kuin Svinhufvudien parhaina vuosina. Huoneet sisustetaan talon omilla huonekaluilla, jotka kunnostetaan ensin, kertoo Flink.

Kotkaniemen ulkonäkö ei muutu. Ulkoseinät maalataan valkoisiksi ja listat vihreiksi. Katon harjalle asennettavat spiirat eli harjakoristeet kruunaavat muutoksen.

Kotkaniemi oli presidentti P.E. Svinhufvudin perheen koti vuosina 1908-1944. Svinhufvud asui Kotkaniemessä kuolemaansa saakka.

Lue seuraavaksi