Entinen Auschwitzin vartija sai viiden vuoden tuomion avunannosta 170 000 murhaan

Oikeuden mukaan 94-vuotias Reinhold Hanning oli tietoinen siitä, että ihmisiä tapettiin kaasukammioissa päivittäin. Hanningin tapaus lienee yksi viimeisistä keskitysleirien vartijoiden vastaisista oikeudenkäynneistä.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti.
Auschwitzin keskitysleirin portti.Jacek Bednarczyk / EPA

Saksassa entinen Auschwitzin keskitysleirin vartija on tuomittu viiden vuoden vankeuteen avunannosta 170 000 ihmisen murhaan.

Oikeus katsoi, että 94-vuotias Reinhold Hanning oli tietoinen siitä, että natsien valtaamaan Puolaan perustetulla tuhoamisleirillä ihmisiä tapettiin kaasukammioissa päivittäin.

Hanning oli kiistänyt osallistuneensa vankien tappamiseen. Hän kuitenkin kertoi oikeudessa tienneensä murhista ja pyysi anteeksi uhrien omaisilta.

– Häpeän, että annoin vääryyden tapahtua enkä tehnyt mitään estääkseni sitä, Hanning sanoi huhtikuussa todistajanlausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Kukaan perheessäni ei tiennyt, että työskentelin Auschwitzissa. En vain voinut puhua siitä. Olin häpeissäni, hän kertoi.

Yksi viimeisistä oikeudenkäynneistä

Hanningin oikeudenkäynti on todennäköisesti yksi viimeisistä, joissa syytetään keskitysleireillä työskennelleitä. Oikeudenkäynti Auschwitzin entistä radistia vastaan toteutuu mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna. Syytetyn korkean iän ja heikon terveyden vuoksi se on kuitenkin epävarmaa.

Noin 6 500:stä Auschwitzissa työskennelleestä alle 50 ihmistä on tuomittu, kertoo AFP.

94-vuotias Reinhold Hanning, natsirikolliseksi syytetty, oikeudenkäynnissä 9. kesäkuuta 2016.
94-vuotias Reinhold Hanning kuvattuna oikeuden istunnossa 9. kesäkuuta 2016.Frisco Gentsch / EPA

Saksan oikeuslaitoksessa merkittävä ennakkotapaus keskitysleirien vanginvartijoiden tuomitsemiselle oli Sobiborin leirin vartijan Ivan Demjanjukin tuomio avunannosta joukkomurhaan vuonna 2011.

Tapauksessa oikeus katsoi, että Demjanjukin tuomion perusteeksi riitti hänen työskentelynsä kuolemanleirillä. Demjanjukin kuollessa valitusprosessi oli tosin kesken, mutta tapauksen jälkeen Saksassa on nostettu muita syytteitä samoin perustein.

Auschwitzin keskitysleirillä tapettiin arviolta ainakin 1,1 miljoonaa ihmistä, valtaosa heistä juutalaisia.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset