1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kemijärven liimapuulla hyvä kysyntä Japanissa

Kemijärvellä toimiva Keitele Groupin Lappi Timber -puunjalostustehdas laajentaa tuotantoaan ensi vuonna kahteen työvuoroon. Uusia työpaikkoja on luvassa parikymmentä. Yrityksen pohjoisesta puusta valmistamien liimapuupalkkien kysyntä Kaukoidässä on hyvä.

Matti Kylävainio, sahaliiketoiminnanjohtaja Keitele Group Kuva: Esko Puikko / Yle

Euroopan nopeimmaksi kehuttu saha leikkaa Itä-Lapin tukkia Keitele Groupin Lappi Timberin huippunykyaikaisella puunjalostustehtaalla. Tukit käyräsahaa haluttuun mittaan suomalaisen Veisto Oy:n valmistama. Se sahaa tukkia peräti 200 metriä minuutissa. Käyräsahauksessa epäsymmetrisestä tukista saadaan optimaalinen määrä lankkua, lautaa tai rimaa.

Sahatavarasta valmistetaan täällä Kemijärvellä mm. liimapuupalkkeja, joista puolet viedään Japaniin.  

Keitele Groupin Lappi Timberin Kemijärven tehtaalta viedään Japaniin liimapalkkeja tuotenimellä Aurorazai. Kuva: Esko Puikko / Yle

– Japanissa rakennetaan noin miljoona asuntoa tänä vuonna, joista noin 65 prosenttia puurunkoisia, että kysyntä on tällä hetkellä hyvä, sanoo Keitele Groupin sahaliiketoiminnan johtaja Matti Kylävainio.

Liimapuupalkeista ja –pilareista tehdään Kylävainion mukaan yli puoli miljoonaa omakotitaloa Japanissa tänä vuonna.   

– Suomalaisesta ja ylipäätänsä liimapuusta valmistetaan Japanissa omakotitaloja eli maanjäristysherkällä alueella on luotu rakennusjärjestelmä, joka perustuu vakiomittaisiin ja kokoisiin liimapuupalkkeihin ja pilareihin, jotka kestävät maanjäristykset. 

Kiinaan viedään myös

Uutena vientimaana on Kiina, jonne viedään tuotteita myös täältä Kemijärveltä.

– Tällä hetkellä tuolla höyläämöllä höylätään Kiinaan puutarharakentamiseen meneviä tuotteita ja kyllä se näyttää se Kiinan markkina pikku hiljaa myös jalostetuille tuotteille täältä Kemijärveltä aukeavan, sanoo Kylävainio.

Pakattua sahatavaraa Keitele Groupin Lappi Timberin tehtaalla Kemijärvellä Kuva: Esko Puikko / Yle

Hyvän kysynnän myötä Keitele Groupin Lappi Timberin tehtaan tuotantoa nostetaan ensi vuoden aikana kahteen vuoroon ja sahatavaratuotanto kaksinkertaistuu 300-tuhanteen kuutiometriin vuodessa.

Kylävainion mukaan laajennus tuo parikymmentä uutta työpaikkaa sahatavaran ja jalostuksen puolelle.   

Nyt Lappi Timberillä on 65 työntekijä. Lappi Timberin tehtaan virallisia avajaisia vietettiin tänään perjantaina seminaarin merkeissä ja tilaisuuteen osallistui illansuussa myös pääministeri Juha Sipilä.