EU-ero huolestuttaa Suomessa asuvia brittejä – "Jos Brexit toteutuu, haen Suomen kansalaisuutta"

Suomessa asuvia brittejä huolestuttaa erityisesti EU-eron mahdolliset vaikutukset omiin työ- ja oleskelulupiin. Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä järjestetään ensi viikon torstaina.

Kotimaa
Britannian ja EU:n liput liehuvat lipputangoissa Brysselissä.
Laurent Dubrule / EPA

Vajaan vuoden Suomessa asuneen Henry Lovelessin mielestä Britannian mahdollinen EU-ero vaikuttaa täysin hullulta idealta.

– Britanniassa on juuri ollut taantuma ja tiukan talouskurin aika. Ihmiset menettivät työpaikkojaan, ja palkat eivät nousseet. Tässä tilanteessa Euroopan unionista lähteminen vaikuttaa suoraan sanottuna hullulta, kun emme tiedä, mitä kaikkea siitä seuraisi, Loveless huokaa.

Henry Loveless
Henry Loveless odottaa torstain EU-äänestystä jännityksellä.Panu Vatanen / Yle

Englannin kielen opettajana Helsingissä työskentelevä mies on seurannut Britannian EU-eroon liittyvää kampanjointia ja uutisointia huolestuneena.

– Minusta median tapa käsitellä aihetta on ollut iso ongelma. Etenkin Britannian iltapäivälehdistö rummuttaa EU:sta lähtemisen puolesta. Lehdissä on ollut paljon täysin keksittyjä juttuja aiheesta, jotta saataisiin ihmiset äänestämään eron puolesta.

Pitkään ulkomailla asuneilla ei äänestysoikeutta

Henry Loveless ei ole oikeutettu äänestämään Britannian EU-jäsenyydestä, sillä hän ei ole asunut saarivaltiossa yli viiteentoista vuoteen. Britanniasta pari vuotta sitten töiden perässä Suomeen muuttanut Suzie Thomas sen sijaan saa äänestää. Myös hän on huolestunut EU-erosta.

Suzie Thomas
Helsingin yliopistossa työskentelevä Suzie Thomas äänesti Britannian EU-jäsenyyden puolesta.Marjut Suomi

– Eritoten huolestuttaa mahdollisen EU-eron vaikutus meihin, jotka emme enää asu Britanniassa. Jatkossa ero voisi vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia työskennellä tai asua ulkomailla, Thomas pohtii.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Britannian kansa on hyvin kahtiajakautunut EU-jäsenyyden suhteen. Suzie Thomasin mukaan EU-eroa haluavien ja jäsenyyttä kannattavien välinen ero on niin pieni, että lopputuloksen ennustaminen on mahdotonta.

– Kuka tietää, miten tässä vielä käy, se selviää torstaina.

Suomessa enemmistö briteistä vastustaa eroa

Satoja Suomessa asuvia brittejä vuosittain tavoittavan Finnish British Society -yhdistyksen arvion mukaan enemmistö Suomen briteistä vastustaa EU:sta eroamista.

EU-ero on osa isompaa ilmiötä, joka liittyy pelkoon maahanmuuttajia ja yleisemmin ulkomaalaisten vaikutuksia kohtaan.

Allan Bain

Myös kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttanut skotlantilainen Allan Bain kuuluu EU-eron vastustajiin. Bainin mukaan EU-ero on osa isompaa ilmiötä, joka liittyy pelkoon maahanmuuttajia ja yleisemmin ulkomaalaisten vaikutuksia kohtaan.

– Toki on myös muita syitä, miksi jotkut britit haluavat pois EU:sta, mutta ilman tällaista pelkoa, jopa vihaa, ero-liike ei olisi yhtä vahva.

"En aina tykkää EU:sta, mutta tykkään Britanniasta jopa vähemmän"

Allan Bainin mukaan erityisesti Skotlannin itsenäisyyttä ajaneita ihmisiä brittien EU-eron kampanjointi on ärsyttänyt.

– Skotlannin kansallispuolue on sanonut, että he haluaisivat jäädä EU:hun. Luulen, että jos EU-ero tulee, niin puolue yrittää saada skotlantilaiset äänestämään uudestaan itsenäisyydestä.

Allan Bain
Skotlantilainen Allan Bain aikoo hakea Suomen kansalaisuutta, mikäli Britannia eroaa EU:sta.Panu Vatanen / Yle

Mikäli Britannian kansa päättää ensi torstaina eroavansa EU:sta, on Bainilla jo suunnitelmat valmiina.

– Jos Brexit toteutuu, niin lähden hakemaan Suomen kansalaisuutta. Suomen hallitus on viime aikoina tiukentanut maahanmuuttolinjaansa sen verran, että ei-EU-kansalaisena en haluaisi ottaa mitään riskejä. Ja vaikka en aina tykkää EU:sta, niin tykkään ehkä Britanniasta jopa vähemmän, hän summaa.