1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU hyväksyi historiallisen julistuksen homojen oikeuksista – Unkari jättäytyi ulos

Esitys on maltillisempi kuin moni maa toivoi. Ruotsi laati kunnianhimoisemman paperin, mutta se ei kelvannut Suomelle.

Miestanssijoita Pride-marssilla Unkarin Budapestissä heinäkuussa 2015. Kuva: Boglarka Bodnar / EPA

Euroopan unionin maat ovat ensimmäisen kerran ottaneet yhdessä kantaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Julistus (siirryt toiseen palveluun) ei muuta nykyisiä lakeja, jotka jo kieltävät syrjinnän. Historiallista on se, että julistuksesta päästiin sopuun.

Unkari jättäytyi ulos eikä hyväksynyt paperia. Se ei kuitenkaan estänyt muita päättämästä.

Julistus vesittyi matkan varrella. Siinä ei suoraan vaadita ihmisoikeuksia seksuaalivähemmistöille, koska se oli liikaa Puolalle ja Unkarille.  Sen sijaan siinä huomautetaan, että kansalliset piirteet otetaan huomioon.

Puola ja Unkari jättivät myös omat lausunnot, joissa ne ilmoittavat, ettei vain miehen ja naisen välinen avioliitto syrji muita.

Ruotsalaisille yhteinen julistus ei riittännyt, vaan he laativat kilpailevan lausunnon. Sen mukaan kulttuuriset, perinteiset tai uskonnolliset syyt oikeuta seksuaalivähemmistöjen syrjintää. Sen allekirjoitti kymmenen EU-maata, mukaan lukien Irlanti, Kreikka ja Slovenia.

Suomi ei allekirjoittanut Ruotsin lausuntoa. Työministeri Jari Lindström (ps) ei näe aiheelliseksi kommentoida asiaa.

Ylen tietojen mukaan useat maat, mukaan lukien Saksa ja Ranska käyttivät Orlandon terrori-iskuun liittyen voimakkaita puheenvuoroja, joissa ne vaativat syrjinnän kitkemistä. Suomen edustaja ei ollut äänessä.