Kielletty armeijan maastokuvio M05 vapautuu syksyllä: "Tavallaan poikkeusolovalmiutta nostetaan"

Armeijavarusteita myyvistä kaupoista kysellään nyt päivittäin M05-maastopukua. Kysynnän uskotaan olevan suurta, kun mallisuoja vapautuu syyskuussa ja M05-kuviota saa alkaa käyttää myytävissä tuotteissa. Puvun kanssa ei saa siviilissä käyttää joukko-osastotunnuksia eikä arvomerkkejä.

Kotimaa
Maastopuku M05.
Tommi Pesonen / Yle

Tänä syksynä suomalaisten yllä nähdään aiemmin kiellettyä Puolustusvoimien suunnittelemaa M05-maastokuviota. Sitä ei ole aiemmin saanut myydä, tuoda, viedä tai varastoida siviilikäyttöön Suomessa.

Mallisuoja on päätetty vapauttaa 26. syyskuuta alkaen. Tuona päivänä Puolustusvoimien ikioma kuosi onkin koko kansan käytettävissä.

Reserviläiset ovat todella kiinnostuneita siitä, tietää Järjestelmäkeskuksen talousmateriaalisektorin johtaja, komentajakapteeni Jarkko Miettinen.

– Jos siitä tulee t-paitaa ja muuta, varmaan siitä kiinnostuu ihan isompikin porukka, Miettinen miettii.

Maastopuvun uskotaan kiinnostavan reserviläisten lisäksi myös eränkävijöitä, metsästäjiä ja kalastajia.

Sotilaan ja siviilin maastopuvun erottaa jatkossa merkeistä. Vain palveluksessa oleva sotilas voi käyttää jatkossakin arvomerkkejä ja joukko-osastotunnusta.

Testaa itse, löydätkö maastopukuun pukeutuneita varusmiehiä suomalaisesta metsästä.

Maastopuku M05.
Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet tietävät, että M05-maastopuku toimii suomalaisessa metsässä erinomaisesti, mutta kaupunkimaastoon se ei sulaudu.Tommi Pesonen / Yle

Miksi kuvio vapautuu?

– Silloin, kun pukua kehitettiin ajatus oli, että sotilaan pitää erottua, ettei joku kulje samanlaisessa maastopuvussa, mutta nyt sitä ei nähdä enää ongelmana, Miettinen pohtii vapauttamisen syitä.

Armeija uskoo, että kuosin vapauttamisesta on kriisioloissa myös hyötyä:

– Onhan se Puolustusvoimien etu, että aktiivireserviläiset hankkivat materiaalia poikkeusoloja varten. Tavallaan siinä poikkeusolovalmiutta nostetaan, Miettinen toteaa.

Puolustusvoimien pääesikunnasta päätöstä mallisuojan vapauttamisesta perustellaan silläkin, että jo nyt M05-maastopuvun kopioita on voinut tilata netistä Suomen ulkopuolelta eikä yksityiskäytössä olevia maastopukuja ole voinut aiemminkaan kieltää tai valvoa. Rahaakin säästyy, kun kankaat valmistava tehdas voi myydä tuottamansa sekundakankaat muuhun käyttöön eikä Puolustusvoimien tarvitse niitä lunastaa.

M05-kuosi otettiin käyttöön vuonna 2007, ja myös armeija jatkaa sen käyttöä edelleen.

Maastopuku M05.
Varusmiehet kertovat, että yllättävän usein eteen tulee tilanteita, joissa maastopuvussa oleva kaveri "katoaa" metsään eli häntä ei voi silmällä erottaa.Tommi Pesonen / Yle

”Se on kaikkien etu”

Ainakin kaksi suomalaista kauppaa suunnittelee jo innolla tuotteita, jotka on tehty M05-kuosista. Varusteleka ja Inttistore valmistautuvat molemmat syksyyn.

Inttistoren taustalla on Maanpuolustusyhtiö, jonka taas omistavat Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto. Toimitusjohtaja Tuomo Simojoki kertoo, että yrityksen taustayhteisöt ovat jo vuosia tehneet töitä sen eteen, että reserviläiset saisivat käyttää M05:sta.

– Kyllä me näemme, että se on kaikkien etu, sekä reserviläisten että Puolustusvoimien, että pukua saa käyttää. Kaikkien muiden maiden armeijoiden varusteita saa ostaa vapaasti, näin on esimerkiksi Yhdysvalloissa. Suomessakin näin oli aiemmin, kun M91-maastopukua sai myydä ja ostaa, Simojoki kertoo.

Hän uskoo, että nimenomaan perinteinen vihreä M05-maastopuku käy kaupaksi kuin häkä.

– Päivittäin meiltä sitä kysytään, että milloin sitä nyt vihdoin saa. Tuhannet aktiiviset reserviläiset ovat odottaneet sitä jo vuosia. Alkuun myynti on varmaan tosi kova ja sitten se tasaantuu, kun markkinat on kyllästetty, Simojoki pohtii.

Hän ei tahdo ennustaa, kuinka paljon liikevaihto ja liikevoitto M05:n vapauttamisen takia kasvavat, mutta kasvua on luvassa. Viime vuonna yritys teki pientä voittoa – kaksi edellistä vuotta olivat tappiollisia.

– Inttistoren osingot menevät joka tapauksessa meidät omistaville yhteisöille eli käytännössä maanpuolustustyöhön, Simojoki muistuttaa.

Tuomo Simojoki.
Maanpuolustusyhtiön ja Inttistoren toimitusjohtaja Tuomo Simojoki kertoo, että reserviläiset tekivät kauan työtä, jotta M05-maastokuvio vapautettaisiin ja saataisiin myyntiin.Kristiina Tolvanen / Yle

Varusteleka aikoo tehdä vientituotteen

Inttistore ei ainakaan toistakseksi suunnittele M05-kuosista uusia tuotteita, vaan ryhtyy tilaamaan ja myymään M05-maastopuvun alkuperäistä versiota ja muun muassa talvipukua. Tuotteet valmistetaan samoilla tehtailla kuin Puolustusvoimien puvut.

– Ainoa ero on se, että meidän maastopuvussamme ei ole armeijan tornilogoa.

Varusteleka sen sijaan on valinnut toisenlaisen strategian. Se pyrkii parantelemaan Puolustusvoimien maastopukua eli myyntiin tulee Varustelekan versio M05:sta.

– Intissäkään kaikki eivät olleet tyytyväisiä, kun M05 tuli. Se oli kompromissi, koska sen pitää toimia joka paikassa, kommentoi Varustelekan perustaja ja omistaja Valtteri Lindholm.

Noin 8,5 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä Varusteleka aikoo tuoda markkinoille monenlaisia tuotteita M05-kuosilla.

– Niissä me ollaan täysin vapaita armeijan spekseistä.

Lindholm suunnittelee, että M05-maastokuviotuotteita tullaan myymään myös ulkomaille.

– Se on hyvännäkököinen, toimiva ja moderni, Lindholm pohtii.

Hän kertoo, että 2000-luvulla maastokuvioita on alettu brändätä ja niistä on tullut trendikkäitä. Lindholm arvioi, että suomalainen laatu on kysyttyä ulkomailla. Tosin M05-maastopuvut Varustelekakin aikoo teettää Virossa:

– Mutta design on Suomesta, Lindholm muistuttaa.

Maastopuku M05.
Varusmiehet eivät itse aio hankkia kotiin M05:sta ainakaan heti intin jälkeen.Tommi Pesonen / Yle

Uusia myyntipisteitä tulossa

Suurin osa molempien kauppojen myynnistä tehdään verkkokaupassa, mutta Inttistore aikoo perustaa syksyllä M05-maastopuvun myynnin takia ympäri Suomen omia myyntipisteitään muiden kauppojen sisälle eli niin sanottuja shop in shop -pisteitä. Inttistoren Tuomo Simojoki kertoo, että valtaosa armeijatuotteiden ostajista on yhä miehiä, mutta naisten määrä kasvaa koko ajan.

Varusmiespalveluksen juuri suorittanut ei kuitenkaan taida olla kauppiaiden unelmakohde. Kaartinjääkäri Niko Silvennoinen nauraa, kun häneltä kysyy, tekisikö M05:sta mieli käyttää vapaalla?

– En mä kyllä. Sitten kun tämä palvelus on ohi, minähän en näihin vilkaisekaan, mies tuumii.