Heinolan ihmiskaupparikossyyte raukesi – näyttöä seitsemän vuoden palkattomalle pakkotyölle ei löytynyt

Heinolalaisen ravintolan työntekijä väitti työskennelleensä vuosia ilman lomaa ja palkkaa. Näyttöä ihmiskaupasta tai kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä ei löytynyt ja syyttäjä luopui syytteistä ravintolan omistajaa vastaan.

Kotimaa

Epäily ihmiskaupparikoksesta heinolalaisessa ravintolassa ei johda syytteisiin. Syyttäjä on jättänyt tänään päätöksensä tapauksessa, jossa heinolalaisen ravintolan johtajaa epäiltiin ihmiskaupan lisäksi kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Tapaus tuli ilmi keväällä 2015, kun poliisi sai käsiinsä asianomistajan kirjoittaman kirjeen. Heinolalaisen ravintolan työntekijä kertoi tehneensä työtä seitsemän vuoden ajan ilman lomia ja palkkaa. Asianomistaja kertoi myös puutteellisista asuinoloistaan, pahoinpitelystään ja passin takavarikoimisesta.

Syyttäjän mukaan asianomistajan väitteitä ovat liioiteltuina tai jopa perättöminä. Todistajina kuultiin yhdeksää henkilöä, joilta ei saatu vahvistusta asianomistajan väitteisiin kohtuuttomista työvelvoitteista tai kaltoinkohtelusta.

Syyttäjän mukaan palkanmaksussa ei ole ollut puutteita, koska asianomistajan tileiltä löytyi kymmeniä tuhansia euroja. Loma- ja vapaapäivien pitämättä jättämistä syyttäjä piti ainakin osin asianomistajan omana valintana.