Nämä 48 kuntaa ottavat vastaan kaikki ovelle ohjatut turvapaikanhakijat

48 kuntaa on luvannut työministeriölle järjestää kuntapaikat jokaiselle kuntaan sijoitetulle turvapaikanhakijalle. Kuntapaikkoja tarvitaan kuitenkin kipeästi lisää. Toistaiseksi 10 000:n tavoitteesta on saavutettu 4 000.

Kotimaa
Kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä.
Yle

Kotouttamisesta vastuussa olevilla työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehillä on pitänyt kiirettä. He ovat kolkutelleet kunnantalojen ovia ja ikkunoita pitkin vuotta ja maanitelleet kuntapäättäjiä ottamaan vastaan lisää turvapaikanhakijoita.

Osa kunnista on tehnyt paikallisen ELY-keskuksen kanssa niin sanotun avoimen sopimuksen kuntapaikoista. Avoin sopimus tarkoittaa, että kunta vastaanottaa jokaisen oleskeluluvan saaneen, jonka ELY-keskus haluaa sinne sijoittaa.

Avoimen sopimuksen on tehnyt 48 kuntaa. Lista kunnista on jutun lopussa. Kunnat saavat valtiolta korvausta jokaisesta vastaanottamastaan kansainvälistä suojelua saavasta. Osa kunnista kieltäytyy siitä huolimatta sinnikkäästi kuntapaikkojen lisäämisestä. Nekin jotka kuntapaikkoja lisäävät, ovat turhan varovaisia työministeriön mieleen. – Sopimuksia tehdään, mutta edelleen liian pienistä määristä. 20–30 kerralla, kun pitäisi vastaanottaa 200, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Tarja Rantala.

Rantala kuitenkin huomauttaa, että vastaavaa kuntapaikkojen järjestelyä ei ole tehty koskaan aiemmin.

– Yli 65 kuntaa on tehnyt sopimuksen ensimmäistä kertaa. Se on paljon.

Avoimista sopimuksista huolimatta muutto vastaanottokeskuksesta omaan kotiin on hidasta. Pääkaupunkiseudulla kotoutumista hidastaa etenkin pula huokeista asunnoista. Esimerkiksi Helsinki on tehnyt Uudenmaan ELYn kanssa avoimen sopimuksen, mutta asuntojen löytämiseen maahanmuuttajille tulee menemään kauan aikaa.

Tavoitteesta kasassa alle puolet

Työ-ja elinkeinoministeriön tarkoituksena on löytää kodit myönteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Tavoite on kunnianhimoinen: 10 000 kuntapaikkaa.

Kasassa on nyt noin 4 000, ja ministeriöltä alkaa loppua aika. Maahanmuuttovirasto pyrkii saamaan päätökseen kaikkien viime vuonna tulleiden turvapaikanhakijoiden turvapaikkaprosessit syksyyn mennessä.

Graaffi turvapaikanhakijoiden kuntapaikoista
* = Kaakkois-Suomesta löydettyjen kuntapaikkojen lukumäärä on tosiasiassa huomattavasti korkeampi, sillä 14 kuntaa alueella on tehnyt avoimet sopimukset Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa.Yle Uutisgrafiikka

Jos kuntapaikkoja ei löydetä ajoissa, turvapaikanhakijat muuttavat itsenäisesti minne mielivät.

Työministeriössä ajatellaan, että mitä enemmän kuntapaikkoja saadaan sovittua, sitä vähemmän oleskeluluvan saaneita päätyy suurkaupunkien maahanmuuttajalähiöihin.

Toistaiseksi suurin osa myönteisen päätöksen saaneista kuitenkin muuttaa sinne minne lystää. Kesäkuun 6. päivään mennessä vastaanoton piiristä oli poistunut 1 371 henkilöä, joista 819 muutti itsenäisesti, eli ei siihen kuntaan, mihin ELY-keskus oli henkilön osoittanut.

Avoimen sopimuksen tehneet kunnat

Kuntaan sijoitetut 30.4.2016 mennessä

Asikkala

Hamina

Hartola

Helsinki

22

Ii

Imatra

Inari

Kajaani

17

Kaskinen

Kemiönsaari

20

Kontiolahti

1

Korsnäs

Kotka

15

Kouvola

15

Kristiinankaupunki

Kruunupyy

Kärkölä

Lappeenranta

Lemi

Lieksa

Luoto

Luumäki

Maalahti

Miehikkälä

Mustasaari

Nurmes

Närpiö

Parainen

Parikkala

Pedersöre

4

Pietarsaari

23

Punkalaidun

16

Pyhtää

Raahe

2

Rautjärvi

Riihimäki

Ruokolahti

Sastamala

5

Savitaipale

Tohmäjärvi

Tuusula

Uusikaarlepyy

Valkeakoski

Vantaa

Veteli

21

Virolahti

Vöyri

10

Ylöjärvi