1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Malin Buska Greta Garbon jalanjäljissä – Kaurismäen Tyttökuningas on komea pukudraama itsepäisestä kuningatar Kristinasta

Ruotsin Ylitorniolla kasvanut Malin Kristina Buska sai toisen nimensä Ruotsia 1600-luvulla hallinneen kuningatar Kristinan mukaan. Nyt hän tekee vahvan kuningattaren roolin Mika Kaurismäen Tyttökuninkaassa.

Malin Buska Sodankylän elokuvajuhlilla.
Malin Buska Sodankylän elokuvajuhlilla. Haastattelu ja kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Sodankylän elokuvajuhlien valkokankaalle ilmestyy tumman kuningattaren vakavat kasvot. Tiukka katse vaatii huomiota, eikä Ison teltan puupenkillä istuva katsoja voi kuin sulaa Malin Buskan roolityön edessä heti kättelyssä. Tornionjokilaaksossa varttunut Buska vakuuttaa kuningatar Kristinan roolissa ensimmäisestä kuvasta lähtien.

Inspiroiduin jo nuorena Kristinasta. Hän on hieno roolimalli.

32-vuotias ruotsalaisnäyttelijä vaikuttui jo nuorena tyttönä omaa tietä kulkeneen kuningatar Kristinan tarinasta. Malin on saanut toisen nimensä Kristinan kuningattaren mukaan.

– Inspiroiduin jo nuorena Kristinasta. Kun luin hänestä, ymmärsin hänen turhautumisensa ja uteliaisuutensa elämää kohtaan, Malin Buska kertoo ja käärii sätkää Hotelli Sodankylän ravintolassa.

Buska kuvailee kuningatarta villieläimeksi, joka ei halunnut asettua mihinkään laatikkoon. Kuningatar Kristina olikin oman aikansa toisinajattelija, joka uskoi koulutukseen ja kansan sivistykseen sekä itsenäiseen, vapaaseen ajatteluun.

– Hän on hieno roolimalli, joka taisteli oikeuksiemme puolesta jo 1600-luvulla. Taistelemme yhä samojen asioiden puolesta, vuonna 2016.

Malin Buska Sodankylän elokuvajuhlilla. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Toinen Buskan ihailema nainen on Greta Garbo, joka on niin ikään nähty kuningatar Kristinan roolissa.

– Näin elokuvan jo lapsena. Greta Garbo ja Kristina ovat inspiroivia naisia. On kunnia tehdä rooli Garbon jälkeen.

Malin Buska voitti kuningatar Kristinan roolista parhaan naisnäyttelijän palkinnon Montrealin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Tulevista ensi-illoista tiedossa on ainakin rovaniemeläisen Jussi Hiltusen elokuva Armoton maa, jota kuvattiin Suomen Lapissa.

– Oli mukavaa tehdä töitä Jussin kanssa, kun hänkin on pohjoisesta kotoisin, Malin sanoo.

Lontoossa asuva Malin kertoo nauttivansa pohjoisen valoisista öistä ja siitä, että Sodankylän elokuvajuhlat on epäkaupallinen, intohimoisten elokuvaihmisten festivaali.

– Keskiviikko-yönä, kun saavuin Sodankylään, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Se johtuu tästä tutusta valosta. On ihanaa olla täällä.