Venäläinen seiväshyppääjä uhoaa haastavansa IAAF:n päätöksen oikeudessa

Urheilijan mielestä IAAF:n päätös sulkea venäläisurheilijat pois Rion olympialaisista on ihmisoikeusrikkomus.

Ulkomaat
Jelena Isinbajeva
EPA

Venäläinen seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva uhoaa haastavansa kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n oikeuteen, koska liitto päätti jatkaa venäläisten kilpailukieltoa Venäjän doping-sotkujen takia.

Maailman antidoping-toimisto Wada raportoi marraskuussa, että Venäjällä on ollut järjestelmällinen doping-ohjelma. Päätöksen jälkeen IAAF asetti venäläiset kilpailukieltoon, mikä estää venäläisurheilijoita osallistumasta esimerkiksi Rion olympialaisiin.

Isinbajevan mukaan IAAF:n päätös on ihmisoikeusrikkomus. Kaksinkertainen olympiavoittaja sanoo venäläisen uutistoimisto Tassin haastattelussa vievänsä päätöksen ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi, mutta hän ei täsmentänyt, mihin tuomioistuimeen.

Isinbajeva toivoo voivansa osallistua Rion olympialaisiin.

Venäjä aikoo antaa IAAF:lle oman vastineensa päätökseen. Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko on pahoitellut odotetuksi luonnehtimaansa päätöstä.

– [Dopingiin] Syyllisten takia on rangaistu syyttömiä. Venäjä toivoo, että kansainvälinen olympiakomitea voi jotenkin korjata tilanteen, Mutko sanoo R-Sport-kanavan haastattelussa.

Kansainvälinen olympiakomitea voi antaa joillekin venäläisurheilijoille poikkeusluvan osallistua olympialaisiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Tass