Yhdysvaltalaisdiplomaatit vaativat iskuja Syyrian johtoa vastaan

Kymmenet yhdysvaltalaisdiplomaatit kyseenalaistavat muistiossaan Yhdysvaltain toimet Syyriassa. He patistavat Obamaa aggressiivisempiin toimiin, jotta sisällissota saataisiin päättymään.

Ulkomaat
Bashar al-Assad ja Putin kättelevät.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa 20.10.2015Alexej Druzhinyn / Ria Novosti / EPA

Yli viisikymmentä Yhdysvaltain ulkoministeriön diplomaattia on allekirjoittanut sisäisen muistion, jossa arvostellaan rajusti Yhdysvaltain Syyrian-politiikkaa.

Syyrian tilannetta läheltä seuraavat diplomaatit vaativat Yhdysvaltoja ulottamaan iskunsa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoon. Vain tällä tavoin al-Assadin lähipiiri saadaan painostettua lopettamaan jatkuvat tulitaukoloukkaukset ja ottamaan mahdolliset rauhanneuvottelut kapinallisten kanssa vakavasti, diplomaatit uskovat.

Muistion on allekirjoittanut poikkeuksellisen laaja diplomaattijoukko, mikä kertoo syvästä turhautumisesta Yhdysvaltain kyvyttömyyteen rauhoittaa sota. Syyrian sodassa on kuollut eri arvioiden mukaan jopa yli puoli miljoonaa ihmistä ja miljoonia on paennut maasta.

Muistiosta kertoivat amerikkalaislehdet Wall Street Journal ja New York Times.

Tulitauon rippeet romahtamassa lopullisesti

Syyriaan saatiin neuvoteltua tulitauko helmikuussa. Käytännössä kyse on ollut osittaisista ja paikallisista tulitauoista, ja sota ja tappaminen on jatkunut toisilla alueilla.

Osapuolet ovat syyllistyneet tulitaukoloukkauksiin. Al-Assadia tukeva Venäjä on jatkanut iskuja terroriryhminä pitämiään tahoja vastaan. Mutta Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää viimeksi tällä viikolla siitä, että iskuja on tehty myös terrorijärjestö Isisiä vastaan taistelleita Yhdysvaltain tukemia kapinallisia vastaan.

Torstaina Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA arvioi Assadin olevan vahvemmassa asemassa kuin vuosi sitten, kiitos Venäjän ilmaiskujen, jotka ovat heikentäneet maltillista oppositiota.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoitti äskettäin Venäjää siitä, että Yhdysvaltain kärsivällisyys on loppumassa tulitaukoloukkausten vuoksi.

Perjantaina Kerry ilmoitti perehtyvänsä diplomaattien muistioon.

Diplomaatit: Nykytoimet vain auttavat al-Assadia

Diplomaattien mukaan Yhdysvaltain nykyinen linja toimiikin lähinnä oppositiota vastaan ja vain auttaa Assadia pysymään vallassa.

Syyrian hallituksen joukkojen on arvioitu käyttävän epäselvää tilannetta myös hyväkseen uusien alueiden valtaamiseksi kapinallisilta.

Tähän asti Yhdysvallat on kaikin keinoin välttänyt sekaantumista suoraan Syyrian sisällissotaan ja ajautumista jälleen yhteen upottavaan konfliktiin Lähi-idässä.

Ratkaisu löytyisi Obaman lähipiirin mielestä suunnitelmasta, johon kuuluu siirtymäajan hallinto ja al-Assadin luopuminen vallasta.

Venäjä ärsyyntyi diplomaattien aikeista

Esitetyt iskut al-Assadia vastaan ajaisivat Yhdysvallat kuitenkin väistämättä törmäykseen Venäjän kanssa, joka tukee al-Assadia.

Venäjä ei hevin hyväksyisi vieraan valtion johdon syrjäyttämistä väkivaltaisesti - se vain ajaisi koko alueen täydelliseen kaaokseen, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi perjantaina.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun ulkoministeriöstä on vaadittu aggressiivisempaa politiikkaa Syyrian suhteen. Vuonna 2012 tuolloin ulkoministerinä toiminut Hillary Clinton esitti al-Assadia vastustavien kapinallisten aseistamista, mutta Obama torjui suunnitelmaan.

Obama on hyväksynyt ilmaiskut vain äärijärjestö Isisiä ja muita terroriryhmiä vastaan Syyriassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters