1. yle.fi
  2. Uutiset

AP: Saudi-Arabia haluaa neuvotella YK:n pääsihteerin kanssa

Yhdysvalloissa vierailulla oleva Saudi-Arabian varakruununprinssi Mohammed bin Salman haluaa neuvotella kiistasta, joka liittyy Arabiliittouman toimiin Jemenissä. YK on tuominnut Arabiliittouman mustalle listalle lapsiin kohdistuvien julmuuksien vuoksi.

Ulkomaat
Mohammad bin Salman Al Saud
Saudi-Arabian varakruununprinssi Mohammad bin Salman Al Saud.Saudi Press Agency / EPA

Saudi-Arabia haluaa neuvotella YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin kanssa Saudi-Arabian johtaman Arabiliittouman toimista, kertoo uutistoimisto AP. YK:n tiedottaja Stephane Dujarric vahvisti perjantaina tapaamispyynnön, mutta ei antanut muuta tietoa.

Saudi-Arabian varakruununprinssi Mohammed bin Salman haluaa keskustella kiistasta, joka liittyy Saudien johtaman liittouman joutumiseen YK:n mustalle listalle lapsiin kohdistuvien julmuuksien vuoksi. Bin Salman on parhaillaan vierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi presidentti Barack Obaman perjantaina.

Arabiliittouma aiheutti noin 1 200 lapsen kuoleman tai loukkaantumisen Jemenissä viime vuonna. YK:n mukaan mustalle listalle joutumisen syynä on todennettu yhteensä 1 953 nuoren kuolema tai loukkaantuminen Jemenissä viime vuonna. Määrä on kuusinkertainen edellisvuoteen 2014 verrattuna. Yli puolet, noin 60 prosenttia uhreista on koalition aiheuttamia.

YK myös vahvisti, että vuonna 2015 on tehty 101 hyökkäykstä kouluihin ja sairaaloihin, mikä on kaksinkertainen määrä vuoteen 2014 verrattuna. Tapauksista lähes puolet, 48 prosenttia oli koalition tekemiä.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir puolestaan sanoi Washingtonissa maansa työskentelevän kovasti minimoidakseen siviiliuhrien määrän Jemenissä ja ylläpitääkseen kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

– Kaikki ilmaiskut kirjataan ja vahingot tarkastetaan jälkeenpäin. Olemme vakuuttuneita, että olemme tehneet kaikki tarvittavat toimenpiteet vahinkojen minimoimiseksi ja siviiliuhrien välttämiseksi, hän sanoi.

Viime viikolla Ban sanoi, että Yhdysvaltojen tukema koalitio on tilapäisesti poistettu lasten oikeuksia rikkovien mustalta listalta arviointien ajaksi, sillä koalition jäsenet uhkasivat lopettaa rahoituksen monilta YK:n ohjelmilta. Ban kuitenkin sanoi seisovansa raportin takana, jonka mukaan yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua kohtaamaan sellaisia kauhuja.

Jemenin sisällissota on ajanut yli kaksi miljoona ihmistä kodeistaan ja tuhansia on kuollut.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi