Poliisi kuoli ammuskelussa Vihdissä – toinen poliisi joutui sairaalahoitoon

Poliisi sai hälytyksen ammuskelun takia Nurmijärventielle Vihtiin. Poliisi on löytänyt etsinnöissä ampujan kuolleena kiinteistön alueelta.

Kotimaa
Poliisi kävelee tiellä
Uutisjuttu Vihdin ammuskelusta.
Kuva Vihdin ammuskelun tapahtumapaikalta.
Kuva Vihdin ammuskelun tapahtumapaikalta. Olli-Pekka Kursi / Yle

Länsi-Uudenmaan poliisi on kuollut virkatehtävien hoidossa illalla Vihdissä. Poliisi sai hälytyksen illalla noin kello 21. Ilmoituksen mukaan Vihdissä oli ammuskeltu. Paikalle meni useita poliisipartioita, ja Nurmijärventiellä sijaitseva kiinteistö eristettiin.

Noin 23 aikaan kiinteistöstä ammuttiin laukauksia poliisia kohti. Laukaukset osuivat kahteen poliisiin, joista toinen menehtyi saamiinsa vammoihin. Toinen poliisi loukkaantui vakavasti, ja hänet on viety sairaalahoitoon. Myös poliisit ampuivat laukauksia piirityksen alkuvaiheessa.

– Poliisi sai ilmoituksen, että siellä on ammuskeltu, sinne meni useita partioita selvittämään asiaa. Jossakin vaiheessa oli käynyt niin, että kaksi poliisia olivat saaneet osumat, kertoo komisario Petri Launiainen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Poliisi on löytänyt myös piiritetyn ampujan etsinnöissä kuolleena kiinteistön alueelta.

Piiritystilanne päättynyt

Poliisiviranomaisia Vihdissä tiellä.
Yle

Paikalla vierailleen Ylen kuvaajan mukaan tapahtumapaikka on noin kolmen kilometrin päässä huoltoasema Neste Vihti Sippoosta.

Piiritystilanne alueella on päättynyt, poliisi tutkii tapausta paikan päällä. Tutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille. Poliisi ei ole vielä vahvistanut, kenen luotiin tai luoteihin mies kuoli. Poliisi järjestää tapahtumasta tiedotustilaisuuden kello 13.

Naapurit järkyttyneitä

Ylen tavoittamat paikalliset asukkaat kertovat, että tunnelma Vihdissä on surullinen.

Tapahtumapaikasta parinkymmenen metrin päässä asuva mies kertoo, että oli nähnyt kirjoituksia tilanteesta yöllä Facebookissa ja mennyt pihalle katsomaan, mitä tapahtuu. Kuultuaan ammuskelua naapuri palasi nopeasti kotiin.

Läheisellä Neste-huoltoasemalla ollut mies sanoo, että tragedia järkyttää pienen ja rauhallisen kylän asukkaita. Hänen mukaansa ampujan tiedettiin olevan ”kuumakalle”, mutta ampumistapaus tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Poliisiylijohtaja: turvallisuuteen kiinnitetään jatkuvasti huomiota

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen esittää syvän osanottonsa menehtyneen poliisin omaisille. Hän sanoo, että ammuskelussa haavoittunut poliisi ei ole tiettävästi hengenvaarassa.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

– Tämän hetken mukaan hän on selviämässä eikä menettämässä henkeänsä, mutta hän on siis sairaalassa vakavasti loukkaantuneena, Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen vahvistaa, että tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia Suomessa.

– Mutta tietysti yksikin tapaus on liikaa, ja näen tämän hyökkäyksenä koko järjestäytynyttä demokraattista yhteiskuntaa vastaan.

Edellisestä kerrasta on joitakin vuosia.

– Viimeisin tapaus on muistaakseni ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta muutaman vuoden takaa, kun poliisi joutui yliajetuksi virkatehtävässä, Kolehmainen kertoo.

Poliisiylijohtajan arvion mukaan Suomen itsenäisyyden aikana on ollut noin 130 tilannetta, jossa poliisi on kuollut virkatehtävässä.

Kolehmainen kertoo, että poliisin työturvallisuuteen kiinnitetään jatkuvasti huomiota.

– Tämänkin tapauksen jälkeen työturvallisuus käydään hyvin huolellisesti läpi, että onko välineistö ja varusteet olleet riittäviä. Koko ajan olemme yrittäneet satsata työturvallisuuteen, mutta joskus tilanteet ovat sellaisia, että mitkään välineet tai taktiikka auta.

Läheisille tulvii osanottoja

Lukuisat valtiomiehet ovat lauantaina ilmaisseet järkytyksensä tapauksen johdosta.

– Esitän syvimmät osanottoni ja tukeni virkatehtävissä surmatun ja loukkaantuneen kahden poliisin läheisille ja heidän työtovereilleen, sanoi presidentti Sauli Niinistö tiedotteessaan.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti surunvalittelunsa ja kunnioituksensa poliiseja kohtaan.

– He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme, Sipilä sanoi.

Väistyvä sisäministeri Petteri Orpo totesi, että suomalaisten on tehtävä yhdessä lujasti töitä väkivaltaa ruokkivien ilmiöiden ennaltaehkäisyksi.

– Täytyy tehdä kaikki voitava jotta yhteiskunta pysyy tasa-arvoisena ja esimerkiksi päihteidenkäyttö hallinnassa, Orpo sanoi.