KRP Vihdin poliisisurmasta: Ampuja teki itsemurhan, "taustalla uhkailuja, lähestymiskiellon rikkomisia"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan epäilty poliisimurha on tehty luvattomalla sarjatuliaseella. Tapahtumat alkoivat, kun mies ampui kohti naapurissa asuvaa sukulaistaan tämän traktoriin. Ampujan vaimo oli sisällä kiinteistössä ammuskelun aikana.

Keskusrikospoliisin Vihdin ampumatapausta koskeva tiedotustilaisuus 18. kesäkuuta. Kuva: Yle

Keskusrikospoliisin mukaan tekijäksi epäilty mies löytyi tapahtumapaikalta menehtyneenä. Hänen epäillään ampuneen itsensä. Paikalta löydettiin myös luvaton sarjatuliase, jonka alkuperää poliisi selvittää.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan epäilty murha on tehty tällä luvattomalla sarjatuliaseella.

Uhkailuja, lähestymiskieltoja

Tapahtumaketju alkoi, kun mies ampui naapuriaan kohti tämän traktoriin. Naapuri on miehen sukulainen. Poliisi sai hälytyksen ammuskelusta noin kello 21.

Tutkintaa johtavan rikosylikomisario Thomas Elfgrenin mukaan epäilty ampuja oli poliisille tuttu. Ampuja oli aikaisemmin uhkaillut ja salakatsellut samaa naapuriaan sekä rikkonut muun muassa tämän takia hänelle asetettua lähestymiskieltoa.

– Epäiltyjä on vain yksi, 67-vuotias kiinteistössä asunut mies, joka on kuollut. Hänen taustastaan tiedetään, että hänellä on viime vuosilta lukuisia lähestymiskiellon rikkomisia, laittomia uhkauksia, vainoamista sekä salakatselua, Elfgren sanoi.

Häneltä on myös aikaisemmin takavarikoitu käsiaseita edellä mainittujen rikosten vuoksi.

Tapahtumat etenivät nopeasti

Poliisipäällikkö Jari Liukun mukaan tapahtumat lähtivät käyntiin nopeasti, kun tieto ammuskelusta oli saavuttanut poliisin. Ampujaa ryhdyttiin tavoittamaan muun muassa puhelimitse. Kaiken kaikkiaan ampujaa etsiittiin ja yritettiin tavoittaa noin kaksi ja puoli tuntia, rankkasade vaikeutti etsintöjä.

– Emme tienneet ihan varmuudella, onko kyseinen vaarallinen henkilö tässä kiinteistössä, vai onko hän päässyt poistumaan. Emme tienneet tuossa vaiheessa myöskään, oliko kyseisessä kiinteistössä muita ihmisiä, Liukku sanoi.

Noin kello 23:30 poliisi lähti etsimään ja ottamaan miestä kiinni talon sisältä. Rakennuksessa oli myös miehen vaimo.

Yllättäen mies avasi tulen kohti poliiseja, kohtalokkain seurauksin.

– Sisäänmenovaiheessa kiinteistön sisältä ryhdyttiin yllättäen ampumaan useita laukauksia, jossa toinen poliisimies haavoittui kuolettavasti ja toinen loukkaantui. Siinä tilanteessa poliisi joutui hätävarjelutilanteessa käyttämään asetta, Liukku sanoi.

Poliiseilla oli koulutus tilanteeseen

Loukkaantuneen poliisimiehen tila on vakaa, eikä hän ole välittömässä hengenvaarassa.

Jari Liukun mukaan poliisimiehillä oli erityiskoulutus tämäntyyppisiin tilanteisiin, ja tilanteesta tehtiin etukäteen tilanteesta tehtiin uhka-arvio sekä pää- ja varasuunnitelmat.

Tutkinta surmapaikalla jatkui koko yön. Jutun esitutkintavastuu siirrettiin yöllä Länsi-Uudenmaan poliisilta Keskusrikospoliisille.

Tutkinta on KRP:n mukaan vielä kaikilta osin kesken. Vielä ei ole selvää esimerkiksi, toimiko ampuja päihteiden vaikutuksen alainen.

Thomas Elfgren arvioi, että esitutkintaan kuluu viikkoja ja jopa useita kuukausia. Seuraavan kerran poliisi tiedottaa Elfgrenin mukaan asiasta todennäköisesti, kun esitutkinta on valmis, ellei poikkeuksellista uutta ilmene.

Hiljainen hetki vainajan muistolle

Sekä poliisiylijohtaja Kolehmainen että KRP:n päällikkö Robin Lardot esittivät osanoton menehtyneen poliisin läheisille. Tiedotustilaisuuden alussa pidettiin hiljainen hetki surmansa saaneen poliisin muistolle. KRP:n lipputangoissa oli suruliputus.

Kolehmainen korosti työturvallisuuden tärkeyttä ammatissa, jonka riskit tiedetään koviksi.

– Hinta on aivan liian kova, kun riskit toteutuvat. Väkivallanteko suomalaista poliisia kohtaan on samalla väkivallanteko koko yhteiskuntaa kohtaan, Kolehmainen sanoi.