Kuun metsän Kaisa oli kolttasukunsa vahva nainen – Katja Gauriloffin elokuva kertoo ohjaajan isoisoäidistä

Sodankylän elokuvajuhlilla Suomen ensi-illan saanut Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa kertoo Kaisa Gauriloffin ja kolttamaille asettuneen sveitsiläis-venäläisen kirjailijan ystävyydestä. Samalla elokuva käsittelee kolttasaamelaisten historiaa.

Kotimaa
Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa sai Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla.
Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa sai Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla. Haastattelu ja kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Katja Gauriloffin elokuvan päähenkilö on ohjaajan isoisoäiti Kaisa Gauriloff.

– Hän oli jo hieman muistinsa menettänyt silloin, kun olin lapsi, mutta hän on jättänyt vahvan jäljen jälkeläisiin, Katja Gauriloff kertoo.

Oli jonkinlainen unelmien täyttymys, kun sain avata täällä omalla elokuvalla.

Katja Gauriloff Sodankylän elokuvajuhlilla

Kuun metsän Kaisa oli Suomen ensi-illassa keskiviikkona. Gauriloff pitää Sodankylän elokuvajuhlia osana elokuvakoulutustaan. Tänäkin vuonna hän on mukana koko viisipäiväisen festivaalin ajan.

– Oli jonkinlainen unelmien täyttymys, kun sain avata täällä omalla elokuvalla. Sain myös omia läheisiä ihmisiä katsomoon. Siellä oli äidin puolen kolttasaamelaista sukua paikalla ja isänkin puolen sukulaisia Rovaniemeltä oli tullut paljon paikalle. Sekin teki tästä hienon kokemuksen.

Elokuvan taustana vanhat kirjeet, filmit ja valokuvat

Elokuvan käsikirjoitus laadittiin kolttien maille päätyneen sveitsiläis-venäläisen kirjailijan Robert Crottetin muistiinpanojen pohjalta.

– Hän alkoi näkemään unia kirkassilmäisistä, pohjoisessa asuvista ihmisistä ja lähti unien perässä etsimään näitä ihmisiä päätyen lopulta Suomen Lappiin.

Vuonna 1938 kirjailija löysi Petsamon Suonikylään ja jäi asumaan Kaisan kotiin. Muistiinpanojen ja kirjeiden sekä filmien ja valokuvien kautta Gauriloff on saanut tietoa isoisoäitinsä ja kirjailijan ystävyydestä.

– Heille tuli syvä ystävyys. He olivat kuin äiti ja poika, kuten Robert kuvailee suhdettaan Kaisaan.

Kolttajuuret ajavat Gauriloffin yhä muudelleen Saamenmaalle

Katja Gauriloff on käsitellyt elokuvissaan aiemminkin kolttasaamelaisia ja pohjoisen kansan kulttuuria. Vaikka aiheen parissa työskentely tuntuu välillä raskaalta, hän palaa yhä uudelleen ja uudelleen kolttien maille.

– Sanon aina, että tämä oli viimeinen elokuva. Siinä on tavallaan sellainen raskaampi puoli, kun ei tee sitä pelkkää omaa juttua, vaan siinä on vahvana myös se kulttuuri.

Rovaniemellä syntynyt ja kasvanut Gauriloff kokee kuitenkin, että hänen on hieman ulkopuolisena helpompi tehdä elokuvaa saamelaisista. Kuun metsän Kaisa tulee elokuvateatterihin syksyllä. Lisäksi elokuvaa viedään eri festivaaleille.