1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsästyskoira reagoi saaliiseen kesälomallakin: "Silloin oli nuoremman hihnassa pitelemistä"

Metsästäjät valmistautuvat kesällä tulevaan jahtikauteen pitämällä omaa ja metsästyskoiran kuntoa yllä, osallistumalla seuran järjestämiin tapahtumiin ja ampumaharjoituksiin.

luonto
Metsästyskoira.
Katja Oittinen / Yle

Vuosikymmeniä metsästystä harrastanut Matti Härkönen kertoo, että metsästäjän kesäloma on kuulemma jo voiton puolella, sillä elokuun 20. päivä pääsee harjoittelemaan koiran kanssa tulevaa jahtikautta varten.

– Kesällä pidetään omaa ja metsästyskoiran kuntoa yllä, ja se tähtää siihen, että syksyllä jaksaa jahtikauden alkaessa. Ei tämä loma enää pitkältä tunnu, nyt ollaan jo voiton puolella, kun on kuukausi aikaa koiran treenauksen aloittamiseen.

Vanhemman koiran kanssa on kaadettu yli 30 hirveä.

Matti Härkönen

Härkönen on metsästysseura Naapurinvaara-Torinkylän Erä ry:n (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja ja kertoo, että usein metsästäjät harrastavat kesäisin kalastusta ja ylipäätään luonnossa liikkumista. Tekemistä moni hakee myös hirvenjuoksu-, ammunta- ja koirakisoista, joilla pidetään yllä myös metsästystaitoa. Riistakolmiolaskennoista (siirryt toiseen palveluun) Härkösen seuralla on jäänyt viimeisen 25 vuoden aikana vain yksi kävely välistä.

– Metsämiehellä on aika paljon mahdollisuuksia harrastaa, ja kaikenlainen luonnon seuraaminen valmistaa metsästyskauteen. Meilläkin on metsässä nuolukiviä, joilla liikkuvia eläimiä ja niiden määriä seurataan riistakameroilla. Lintumiehet seuraavat pesinnän onnistumista ja poikueiden määrää.

Isäntä koiraa enemmän innoissaan jahtikauden alkaessa

Metsästyskoira ymmärtää kesäloman päälle, vaikka saalista nähdessään vaisto saakin pyrkimään hirven perään. Matti Härkösellä on vuosikas norjanharmaahirvikoira ja ensi jahtikaudella jo eläkkeelle jäävä koira. Kolmikon ulkoillessa sattui näköpiiriin hirvi.

– Pellon yli näimme hirven lähtevän liikkeelle ja silloin oli nuoremman hihnassa pitelemistä. Siinä minulla toive nousi, että vielä tästä hirvikoira tulee. Vanhempi koira varmisti, että hirvi se oli.

– Seurassa meillä on monta hirvikoiraa, ja jahtivuorot arvotaan. Vanhemman koiran kanssa on kaadettu yli 30 hirveä, ja joskus on yötä myötenkin metsästä sitä haettu, että joko tulet pois sieltä. Vanhus pääsee jo eläkkeelle, nuoremman kanssa aloitetaan treenaaminen elokuussa, Härkönen kertoo.

Metsästysseura Naapurinvaara-Torinkylän Erä ry:n puheenjohtaja Matti Härkönen.
Metsästysseura Naapurinvaara-Torinkylän Erä ry:n puheenjohtaja Matti Härkönen.Katja Oittinen / Yle

Hän arvelee, että vaatteet, ase ja vuorokausirytmi liikkeelle lähtöön ovat merkkejä koiralle metsästyskauden alkamisesta. Kesäloman jälkeen metsämies on kuitenkin koiraansa enemmän innoissaan kauden alkamisesta.

– Metsästysmajamme on keskellä 3 500 hehtaarin metsästysaluettamme, ja koirat odottavat lähtöä majalla olevassa isossa häkissä. Toiset saattavat haukkua, toiset odottavat rauhallisemmin.

Metsästysseurassa nuoriakin mukana

Keväällä metsämies on huoltanut aseensa, mutta syksyllä ne putsataan rasvoista ja katsotaan välineet muutenkin kuntoon.

– On koiratutkat ja muut, ja uutta kampetta, jos on mainosten uhrina jotain uutta hankkinut, Matti Härkönen naurahtaa.

Hänen johtamansa metsästysseura on perustettu vuonna 1962, ja sen 76 jäsentä ovat 17–82-vuotiaita. Viime kaudella lupahirvet ampuneiden keski-ikä oli 26 vuotta, ja seuran nuorin, 17-vuotias tyttö, kaatoi ensimmäisen hirvensä viime syksynä.

Ei tämä loma enää pitkältä tunnu.

Matti Härkönen

Ennen metsästyskauden alkua seuran väki maalaa talkoilla metsästysseuran kodan ja lahtivajan, ja ennen juhannusta kodalla on järjestetty myös moniottelutapahtuma seuran jäsenille perheineen.

– Verrattuna siihen, miten paljon porukkaa on mukana hirvimetsällä, niin aika vähän nämä talkoot ja muut seuran tapahtumat vetävät väkeä, mutta ne järjestetään kuitenkin, Matti Härkönen sanoo.

Lue seuraavaksi