Egypti tuomitsi Muhammad Mursin jälleen elinkautiseen - myös kuusi kuolemantuomiota vahvistettiin

Egyptin syrjäytetty presidentti Muhammad Mursi on jo aikaisemmin saanut kuolemantuomion ja elinkautisen. Kuolemantuomioiden vahvistaminen oli odottanut Egyptin muftin eli islamilaisen lain tulkitsijan mielipidettä.

Ulkomaat
Egyptin syrjäytetty presidentti Muhammad Mursi elehti kameroille vakoiluoikeudenkäynnissä Kairossa lauantaina.
Egyptin syrjäytetty presidentti Muhammad Mursi elehti kameroille vakoiluoikeudenkäynnissä Kairossa lauantaina.Mohamed Hossam / EPA

Egyptin entinen presidentti Muhammad Mursi on tuomittu elinkautiseen vankeuteen vakoiluoikeudenkäynnissä. Samassa yhteydessä kuuden henkilön kuolemantuomiot vahvistettiin ja kaksi Mursin entistä avustajaa sai pitkät vankeustuomiot.

Oikeudenkäynnissä oli kyse syytteistä, joiden mukaan Mursi ja hänen avustajansa olisivat vuotaneet salaisia tietoja Egyptin armeijan aseiden varastointipaikoista Qatarin tiedustelupalvelulle, uutistoimisto Reuters kertoo.

Muslimiveljeskuntaa edustanut ja vuonna 2013 syrjäytetty Mursi on jo aikaisemmin tuomittu kuolemaan oikeudenkäynnissä, joka liittyi laajan vankilapaon järjestämiseen ja hyökkäyksiin poliiseja vastaan vuonna 2011.

Lisäksi hän on saanut elinkautisen ja 20 vuoden vankeusrangaistuksen kahdessa muussa oikeudenkäynnissä, uutistoimisto AFP kertoo.

Kuolemanrangaistuksia vahvistettiin

Oikeudessa vahvistettiin myös kuusi kuolemanrangaistusta, jotka oli annettu toukokuun alussa. Egyptin muftin eli islamilaisen lain tulkitsijan on annettava mielipiteensä kuolemanrangaistuksesta, minkä jälkeen tuomiot voidaan vahvistaa.

Kuolemaantuomituista kaksi on qatarilaisen al-Jazeera-uutiskanavan työntekijöitä ja yksi egyptiläinen toimittaja. Heidät tuomittiin poissaolevina. Muut tuomitut ovat poliisin hallussa.

Kaikista tuomioista voi vielä valittaa. Aiemmin YK, Yhdysvallat, EU, Turkki ja ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Egyptin oikeusjärjestelmän tilasta. Egyptin vallanpitäjät ovat käyneet kovalla kädellä Muslimiveljeskunnan ja sen kannattajien kimppuun sen jälkeen, kun armeija syrjäytti Mursin ja veljeskunnan vallasta vuonna 2013.

Lähteet: AFP. Reuters