1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Analyysi: Jo Coxin murha herätti britit miettimään, voidaanko politiikan vihapuhetta siistiä

Uhkailu ja jopa väkivalta ovat brittipoliitikkojen arkipäivää.

Ulkomaat
coxin valokuva ja muistokirjoituksia
Kansanedustaja Jo Coxin muistokirjoituksia ja kynttilöitä parlamentin aukiolla Lontoossa.Hayoung Jeon / EPA

Kansanedustaja Jo Coxin murhan jälkeen Britanniassa on vaadittu poliittisen keskustelun siistimistä. Ennen murhaa Cox oli kertonut saaneensa vihapostia ja uhkauksia.

The Telegraph-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan useat naiskansanedustajat olivat jo ennen Coxin kuolemaa olleet huolissaan omasta turvallisuudestaan. Yksi naispuolinen parlamentaarikko oli vuosi sitten vaatinut turvatoimien tehostamista ja varoittanut, että tilanne voi johtaa traagisiin seurauksiin.

Coxin ystävät kertovat, että tämä oli ollut huolissaan naiskansanedustajiin kohdistuvan vihamielisyyden ja aggressiivisuuden lisääntymisestä. Vain viikkoja ennen kuolemaansa Cox oli kertonut poliisille itseensä kohdistuneesta seksuaalissävyisestä uhkailusta.

Britanniassa poliitikot tapaavat äänestäjiään säännöllisesti kasvokkain vaalipiireissään, jotta ihmiset pääsevät kertomaan heille huolensa. Näissä tapaamisissa poliitikot ovat hyvin suojattomia.

Poliitikot kohdanneet väkivaltaa

Britannian sisäministeriön tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun) selviää, että jopa neljä viidestä poliitikosta on kohdannut vihamielistä käytöstä. Osa poliitikoista pelkää esiintyä julkisuudessa uhkailun takia.

Brittipoliitikot ovat kertoneet joutuneensa kärsimään fyysistä väkivaltaa kuten teräaseilla uhkailua. Lisäksi he ovat saaneet nyrkiniskuja naamaan, heitä on uhkailtu vasaralla ja ammuttu ilmakiväärillä.

Viime viikolla konservatiivien lontoolainen mieskansanedustaja ilmoitti lopettavansa kansalaistapaamiset, koska häntä oli uhkailtu veitsellä hänen oman toimistonsa ulkopuolella. Vuonna 2010 työväenpuolueen kansanedustaja loukkaantui puukotuksessa.

Kansanäänestyskampanjaa hillitään

Jossain kommenteissa on arveltu, että kiivassanainen kansanäänestyskampanja olisi vaikuttanut Jo Coxin murhaan. Kampanjan aikana on käyty kovaa keskustelua maahanmuutosta, ja EU-myönteinen Cox tunnettiin pakolaisten oikeuksien puolustajana.

Monet painottavat, että yhden mielenterveysongelmista kärsivän miehen teoista ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Eu-jäsenyyden kannattajat ja vastustajat aikovat kuitenkin jatkossa kampanjoida hillitymmin ja asiallisemmin.

Lue seuraavaksi