Saksan ulkoministeri arvostelee Naton "sapelinkalistelua" Venäjää vastaan

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kertoi näkemyksistään Bild-lehdelle. Nato on järjestänyt kesäkuussa suuria sotaharjoituksia Itämerellä.

Ulkomaat
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kutsui Naton harjoituksia itäisessä Euroopassa sapelinkalisteluksi.Valda Kalnina / EPA

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on arvostellut Naton sotaharjoituksia itäisessä Euroopassa. Hän vaatii lisää vuoropuhelua ja yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Meidän pitäisi välttää tilanteen tulehduttamista sapelinkalistelulla ja sotahuudoilla. Se joka luulee, että symboliset panssarivaunuparaatit liiton itärajalla tuovat lisää turvallisuutta, on väärässä, Steinmeier sanoi saksalaisen Bild-lehden haastattelussa.

Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna sunnuntaina, mutta Bild-lehti julkaisi jo lauantaina verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) otteen Steinmeierin lausunnoista.

Suuria sotaharjoituksia Itämerellä

Nato ja sen kumppanimaat ovat järjestäneet kesäkuussa kolme suurta sotaharjoitusta Itämeren alueella. Niistä suurimpaan osallistui noin 31 000 sotilasta Puolassa. Nato-maa Saksa on ottanut osaa harjoituksiin, kuten myös kumppanimaa Suomi.

Maanantaina Nato taas päätti neljän pataljoonan sijoittamisesta (siirryt toiseen palveluun) Baltian maihin ja Puolaan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliitto ei pyri vastakkainasetteluun Venäjän kanssa, mutta on sitoutunut puolustamaan jäseniään.

Venäjä ei ole hyväksynyt joukkojen sijoittamista Baltiaan ja on ilmoittanut vastaavansa siihen jollain tavalla. Venäjä on pitänyt suuria yllätysharjoituksia Baltian maiden rajojen tuntumassa viime vuosina.

Venäjän ja lännen suhteet ovat olleet tulehtuneita vuodesta 2014 lähtien, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja ryhtyi tukemaan Itä-Ukrainan kapinallisia.

Lähteet: AP, AFP