1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama: Ilmastonmuutos on suurin uhka Yhdysvaltain kansallispuistoille

Presidentti Barack Obaman mukaan ilmastonmuutos ei ole enää uhka vaan jo todellisuutta. Obama retkeili kansallispuistossa perheensä kanssa viikonloppuna Kaliforniassa.

Ulkomaat
Näkymä Yosemiten kansallispuistoon.
Näkymä Yosemiten kansallispuistoon.Kenny Karst / EPA

Presidentti Barack Obama sanoo, että ilmastonmuutos vahingoittaa Yhdysvaltain arvokkaita kansallispuistoja.

– Ilmastonmuutos ei ole enää uhka, se on jo todellisuutta, Obama sanoi puhuessaan Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa.

Lämpötilojen nouseminen aiheuttaa kuivuutta ja pakottaa eläimiä muuttamaan elinympäristöään.

Obama toivoo ihmisten arvostavan ja vierailevan enemmän lähes satavuotiaissa Amerikan kansallispuistoissa.

Presidentti Obama on viettänyt viikonloppua Yosemiten kansallispuistossa yhdessä vaimonsa Michellen sekä tytärtensä Malian ja Sashan kanssa.

Ympäristöstä kiinnostunut presidentti halusi noudattaa perinteitä. Presidentti John F. Kennedy on vieraillut samassa Yosemiten kansallispuistossa vuonna 1962.

Obama on omalla kaudellaan vuoden 2009 jälkeen varannut suojelualueiksi yli 100 miljoonaa hehtaaria julkista maata ja vesistöjä eri puolilla maata. Määrä on suurempi kuin kukaan hänen edeltäjänsä on tehnyt.

Hän on vedonnut Yhdysvaltain muinaismuistolakiin, joka on allekirjoitettu vuonna 1906 silloisen presidentti Theodore Rooseveltin aikana. Roosevelt oli maan luonnonvarojen säilyttämisen kiihkeä puolustaja. Ainakin Grand Canyon, Death Valley ja laajat alueet Alaskassa ovat hyötyneet laista.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi