1. yle.fi
  2. Uutiset

Kakkubloggari opastaa ruusujen maailmaan terälehti kerrallaan

Kansainvälistäkin suosiota osakseen saanut kakkubloggari Emma Iivanainen kiertää ruusuiset niksit matkassaan Suomea ja kurssittaa aikuisia kakunkoristelun saloihin. Joensuun kakkupäivässä kuultiin kaksi kakkukirjaa laatineen koristelijan pahin oma kakkukatastrofi ja saatiin itsetehdyt ruusut kotimatkalle mukaan.

ilmiöt
Nainen tekee kakun koristeita.
Siru Päivinen / Yle

Käsillä tekemisen innostus putkahtelee tällä hetkellä esiin milloin mistäkin. Neulominen ja virkkaaminen on saanut jo pojatkin valtaansa, aikuisten värityskirjoja myydään huimaa vauhtia, ja leipominen on muuttunut arjen taiteeksi. Uusia kakku- ja ruoanlaittoblogeja syntyy kuin sieniä sateella.

Emma Iivanainen innostui kakkujen koristelusta jo vuosia sitten. Ensikosketus muotoiltavaan sokerimassaan herätti innostuksen, jolle ei näy loppua.

Tämä homma kertakaikkiaan tuntuu niin mukavalta, elän parhaillaan unelmaani todeksi.

Emma Iivanainen

– Valmistuin diplomi-insinööriksi 2013, ja samana vuonna siirryin kakkualan yrittäjäksi. Tämä homma kertakaikkiaan tuntuu niin mukavalta, elän parhaillaan unelmaani todeksi, Emma Iivanainen hymyilee.

Iivanainen kurssittaa kakun koristelusta kiinnostuneita kakkuharrastajia, tekee kirjoja kakkujen koristelusta, pitää blogia ja kirjoittaa ja valokuvaa säännöllisesti reseptejä, joita julkaistaan englanninkielisissä lehdissä ympäri Eurooppaa ja Aasiaa.

Kerrottuja ruusuja, villiruusuja, ruusunlehtiä...

Nuori nainen on jakanut kakkuinnostustaan jo viitisen vuotta blogin kautta. Keväällä 2013 Suomen käsityön museo valitsi Iivanaisen vuoden käsityöläiseksi, ja samana vuonna Emma päätyi Koko Suomi leipoo -tv-ohjelmaan. Seurasi kustannussopimus, ja syntyi ensimmäinen kirja.

Nyt Emma kiertää pitämässä kakkupäiviä, joilla hän jakaa niksejään, opastaa kädestä pitäen eri tekniikoiden ja koristeluvälineiden käyttöä, ja jakaa inspiraatiota.

– Näitä koristelukursseja on mukava pitää. Tämä on hauskaa hommaa, ja palaute on ollut tosi positiivista, Iivanainen kertoo.

Kurssilaiset seuraavat Emman ohjeita ja liukuvärjäävät sokerimassaa. Sitten massasta alkaa syntyä pieniä ruusun terälehtiä, ja vähitellen valmiina on kokonainen ruusu. Tutuksi näpräämisen myötä tuli muun muassa muotoilupuikko, erilaisia muotteja sekä folion ja tuorekelmun käyttö kakun koristelussa.

– Estetiikka kiinnostaa, ja kakuthan ovat kauniita. Tulin hakemaan näppituntumaa ja ajatuksia koristeluun, ties vaikka kahden vuoden kuluttua perheemme lakkiaisjuhlissa olisi äidin koristelemaa kakkua tarjolla, kertoo Joensuussa kakkupäivään seitsemän muun naisen kanssa osallistunut Heli Broman.

Mutta entä se taitajan oma kakkukatastrofi?

– Tein tietenkin kakun myös omiin häihini, ja se valmistui hyvissä ajoin häitä edeltävänä päivänä. Juhlien edettyä kakkuun asti huomasimme kuitenkin, että juhlapaikan jääkaappi oli hajonnut, ja kakun koristelu valui kosteana miten sattuu, Emma Iivanainen kertoo.

Rauhallinen ja napakka insinööri kietaisi esiliinan häämekkonsa päälle, työskenteli tovin vimmaisesti, ja kas! Kakku saatiin tarjolle, ja kuvattuakin Britanniaan asti.

– Vuosien aikana opitut niksit ja insinöörikoulutus olivat molemmat tarpeen siinä tilanteessa, kyllä se näky jääkaapissa hetken aikaa kylmäsi sydäntä, Emma Iivanainen nauraa muistolle.

Lue seuraavaksi