1. yle.fi
  2. Uutiset

Italiassa voi nyt kävellä vetten päällä – sadat odottivat läpi yön Christon uusimman teoksen avautumista (video)

Bulgarialaisen taiteilijan teoksessa on useita kilometrejä kelluvia kulkuteitä, jotka yhdistävät saaria mantereeseen. Paikalle odotetaan kahden viikon aikana jopa puolta miljoonaa turistia.

kulttuuri
Uutisvideot: Italiassa voi nyt kävellä vetten päällä – sadat odottivat läpi yön Christon uusimman teoksen avautumista
Uutisvideot: Italiassa voi nyt kävellä vetten päällä – sadat odottivat läpi yön Christon uusimman teoksen avautumista

Sadat ihmiset odottivat läpi yön päästäkseen tutustumaan bulgarialaisen taiteilijan Christon uusimpaan teokseen "Kelluvat laiturit". Veden päällä kulkevista kävelyteistä muodostuva teos avautui lauantaina Milanon itäpuolella sijaitsevalla Iseojärvellä Italiassa.

Installaatio koostuu 4,5 kilometristä järven pinnalla kelluvia kävelyteitä, jotka on päällystetty keltaisella kankaalla. Kangasta on käytetty 100 000 neliömetriä ja sillä on päällystetty myös muutamia rantakatuja.

Kävelytiet yhdistävät rannalla sijaitsevan Sulzanon kaupungin kahteen saareen, Monte Isolaan sekä San Paoloon, joille normaalisti pääsee vain veneellä.

Kävelyteiden rakentamisessa on käytetty 220 000 muovikuutiota, jotka sukeltajat ovat ankkuroineet järven pohjaan betonilaattoihin. Kuutioiden päällä 16 metriä leveä kävelytie kulkee 35 senttiä vedenpinnan yläpuolella. Kävelytiet aaltoilevat veden ja kävelijöiden liikkeiden mukana.

Teos pitää Christon mukaan kokea itse, ei valokuvista

Teoksen suunnittelu on kestänyt kaksi vuotta ja 81-vuotias Christo sanoo, että teokseen on käytetty vain hänen omaa rahaansa, joka on peräisin hänen aiempien teostensa myynnistä. Teoksen kustannuksiksi on kerrottu noin 15 miljoonaa euroa.

Teos on avoinna vain vähän yli kaksi viikkoa heinäkuun 3. päivään saakka. Paikalle odotetaan silti jopa 500 000 turistia. Teokseen saa tutustua ilman pääsymaksua, mutta sen odotetaan kuitenkin tuovan lähes 50 miljoonan euron tulot alueelle.

Christon mukaan järvi, vesi ja saaret ovat myös osa teosta. Sitä ei pitäisi pelkästään katsella valokuvista, vaan se pitäisi nimenomaan kokea kävelemällä kelluvia laitureita pitkin.

– Kyse ei ole propagandasta, eikä viesteistä, ei mistään, ainoastaan tunteesta. Se pitää nähdä, tuntea, liikuttaa sitä, käyttää kaikkia aistejaan.

– Projektissa on kyse vain ilosta ja kauneudesta. Se on täysin ja kaikin tavoin tarpeeton. Kukaan ei tarvitse sitä, paitsi minä ja jotkut ystäväni. Siksi teoksissani on sellainen järjetön ja selittämätön vapaudentunne, joka on olemassa, koska se on juuri sitä, mitä ne ovat, Christo kertoi.

Teos on esillä vain kaikkein valoisimman ajan vuodesta

Paikalliset asukkaat ovat innoissaan teoksesta. He pitivät sitä tunteikkaana ja uskovat sen tuovan paikalliselle elinkeinoelämälle huomattavia tuloja.

– Se on kuin elämän henkäys paikallisille kauppiaille ja hotelleille. On vain sääli, että se kestää niin lyhyen ajan. En ymmärrä, miksi se ei kestä pidempään, viisitoista päivää tuntuu minusta liian lyhyeltä ajalta, paikallinen eläkeläinen Guerini Amabile sanoi.

Christon mukaan kaikki hänen teoksensa ovat esillä vain lyhyen aikaa. Kelluvat laiturit ovat hänen mukaansa avoinna alueen kaikkein valoisimman ajan.

Christo on tunnettu näyttävistä teoksistaan. Esimerkiksi vuonna 1995 hän kääri Berliinin valtiopäivätalon kiiltävään folioon ja vuonna 2005 hän asensi New Yorkin Keskuspuiston polun varrelle vinyyliportteja 23 kilometrin matkalle.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi