1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Amerikkalaisen transnaisen unelma Euroopasta

Wienissä reilaava toimittaja Antti Kuronen tapaa Pride-kulkueen osanottajia kaduilla ja Eurooppaa ihannoivan transnaisen hostellissa, jota Pekka Haavistokin on suositellut. Antin tapaama Kassandra haluaa muuttaa Europpaan ja pitää maailmalla tapaamiaan suomalaisia avoimina ja rohkeina.

Thomas ja Joe ovat tyytyväisiä elämäänsä Wienissä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Wienissä joudun keskelle Pride-paraatia, johon osallistuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Thomas, Itävallasta, ja hänen puolisonsa Joe, Yhdysvalloista, myyvät fetissi-tuotteita paraatin laidalla.

Mitä myytte ja miten kauppa käy?

Myymme fetissi- ja passiontuotteia sekä leluja. Perustimme liikkeemme pari vuotta sitten. Kyllä ihmiset pikku hiljaa ovat löytämässä meidät täältä Wienistä.

Iso asia oli kun Itävallan Mr. Leather viime vuonna sijoittui neljänneksi Leather-maailmanmestaruuskisoissa Chicagossa.

Onko ollut ongelmia?

Ei ikinä. Mitään ei ole sattunut.

Miten täällä Itävallan pääkaupungissa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihin?

Olemme täysin avoimesti homoseksuaaleja. Jos haluan suudella Thomasia kadulla, teen sen. Yhdysvalloissa en tekisi sitä, vain hyvin harvoissa paikoissa.

Thomas jatkaa: Wien on muuttunut. Nykyään täällä ollaan tosi suvaitsevaisia.

Kymmenettuhannet osallistuivat tämän vuoden Pride-paraatiin Wienissä. Kuva: Antti Kuronen / Yle
Itävallan Mr. Leather oli julkkis Pride-paraatissa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Skinit ovat osoittaneet mieltä vähän matkan päässä täältä, häiritseekö se teitä?

Emme edes tienneet siitä. Se oli varmasti vain pieni porukka, meitä on kymmeniätuhansia. Emme myöskään ole huomanneet minkäänlaista muutosta, vaikka oikeistopopulistinen Vapauspuolue on taas nousussa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Antin matkan 5. päivä. Wien, Itävalta:

"Reppureissaajina enemmän suomalaisia kuin jenkkejä"

Ensimmäisellä interraililläni 1980-luvun lopussa selasin ahkerasti Pekka Haaviston Nuori Eurooppa -matkaopasta. Onneksi otin sen mukaan nytkin.

Wienissä valitsen kirjan suositteleman matkustajakodin, Myrthengasse Hostel.

Transnainen Kassandra yrittää löytää töitä Euroopasta. Yhdysvaltoihin hän ei aseväkivallan takia halua jäädä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Paikka on kunnostettu, mutta muuten samanlainen kuin 30 vuotta sitten, silloin kun lähes presidentiksi noussut interrail-kirjailija vieraili täällä.

Suuressa hostelissa majailee retkellä oleva koululuokka, kristillinen porukka ja muutama maahanmuuttaja.

Kiinnostun kuullessani amerikkalaisen naisen puhuvan suomalaisista. Kassandra on reppureissaajana ilmeisesti kiertänyt Aasiaa kaksi vuotta, Nepalia, Kambodžaa ja muita maita.

– Tapasin siellä enemmän suomalaisia matkaajia kuin amerikkalaisia, vaikka amerikkalaisia on 320 miljoonaa ja suomalaisia vain viisi. Amerikkalaisille on toitotettu, että maailma on vaarallinen paikka. Siksi he eivät uskalla matkustaa.

Kassandran mielestä tässä piilee yksi selitys Donald Trumpin nousuun. Media on myynyt pelkoa ja mustavalkoisia totuuksia niin kauan, että monet ovat tyhmentyneet.

Pekka Haaviston suosittelema Myrthengasse Hostel Wienissä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Nainen osoittautuu transihmiseksi. Hän nimensä on Kassandra ja hän suunnittelee muuttoa Eurooppaan.

– Yhdysvallat on maailman vaarallisimpia paikkoja. En ole kertaakaan joutunut ammuskeluvälikohtaukseen Aasiassa, Kaliforniassa niin on käynyt.

Todennäköisyys kuolla luotiin on kolmekymmentä kertaa suurempi Yhdysvalloissa kuin Britanniassa. Transihmisistä yksi kahdestatoista murhataan elämänsä aikana, Kassandra valistaa.

It-asiantuntijana työskennellyt Kassandra kehuu suomalaisia, joita hän on tavannut maailmalla: rohkeita, maailmaan avoimesti suhtautuvia ihmisiä.

– Suomessa ja Euroopassa luetaan paljon enemmän kuin Yhdysvalloissa. Täällä ihmiset tietävät enemmän asioista.

Pride-tapahtuma Wienissä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Kassandra kehuu vuolaasti Eurooppaa ja soimaa hänen mukaansa tyhmistynyttä USA:ta, joka ihannoi Donald Trumpia.

Kysyn häneltä Britannian EU-kansanäänestyksestä.

– Se, että äärioikeisto murhasi Jo Coxin, muutti tilanteen. Olen vakuuttunut, että Britannia pysyy EU:ssa tämän hirvittävän tapauksen jälkeen.

Kassandra löytää monia asioita, joissa EU on ylivertainen Yhdysvaltoihin verrattuna. Aselait ovat yksi asia, ja hyvinvointivaltio on toinen.

– Terveydenhuolto on hirvittävä Yhdysvalloissa. Toivottavasti löydän töitä Euroopasta, jotta voin jäädä tänne.

Turkki-Espanja -ottelu näytettiin jättiskriinillä Wienin keskutassa. Turkkilaiskannattajat jaksoivat jännittää vaikka olivat tappiolla 3-0. Kuva: Antti Kuronen / Yle