1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

15 lasta hukkui myrskyssä Venäjän Karjalassa

Lapsiryhmä joutui järvellä myrskyn yllättämäksi. Karjalan tasavaltaan on julistettu maanantaiksi surupäivä.

Ambulansseja Säämäjärvellä. Kuva: Venäjän hätätilaministeriö

15 lasta hukkui veneilyonnettomuudessa Säämäjärvessä Venäjän Karjalasta. Lapsia kuljettaneet veneet kaatuivat myrskyssä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, viranomaiset kertoivat uutistoimistoille.

Aiemmin kuolleiden määrän sanottiin olevan 14, mutta venäläisten uutistoimistojen Interfaxin ja Tassin mukaan uhreja on 15.

47 lapsen ja neljän aikuisen ryhmä lähti veneilyretkelle lauantaina ja katosi yöllä myrskyssä. Uutistoimisto Interfaxin (siirryt toiseen palveluun) haastattelema viranomainen sanoo, että kaikki hukkuneet olivat lapsia.

Myrskyn keskelle jäi kaksi venettä ja lautta. Tapahtumien tarkka kulku ei ole vielä tiedossa, mutta ilmeisesti kaksi aluksista kaatui myrskyssä.

Etsinnät lasten löytämiseksi lopetettiin sunnuntai-iltapäivällä, kun kolmen kadonneen lapsen ruumiit löytyivät. Paikallisten viranomaisten mukaan vesi on hyvin kylmää, joten selviämismahdollisuudet olivat heikkoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lasten kesäleirin ohjaajia pidätetty

Viranomaisten mukaan lapset olivat 12–15-vuotiaita ja osallistuivat kesäleirille. Lapset olivat kotoisin Moskovasta.

Neljä leirin ohjaajaa, kolme naista ja mies, on pidätetty epäiltyinä onnettomuuden aiheuttamisesta, uutistoimisto Tass kertoo. Viranomaiset tutkivat, noudattivatko kesäleirin järjestäjät turvallisuusvaatimuksia.

– Tutkijat selvittävät, tiesivätkö ohjaajat sääennusteista ja miksi he eivät ottaneet sääolosuhteita huomioon lähtiessään vesille, tutkimuksista vastaavan viranomaisen edustaja Vladimir Markin sanoi Tassille sunnuntaina.

Karjalan tasavaltaan on julistettu maanantaiksi surupäivä. Myös Moskovan pormestari Sergei Sobjanin on ilmaissut osanottonsa omaisille.

Arkistokuva Säämäjärvestä. Kuva: Yle

Viikonlopun sää oli vaarallinen

Lauantaina illalla järveä lähestyi Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaita kuuroja, joihin saattoi liittyä ukkospuuskia. Ei ole kuitenkaan tiedossa, aiheuttivatko nämä puuskat onnettomuuden, sillä onnettomuuden tarkka aikaa ei tiedetä.

Karjalaisen paikallispoliitikon mukaan myrskyistä oli varoitettu toistuvasti jo päiviä aikaisemmin, eikä järvelle olisi pitänyt lähteä, uutistoimisto AP kertoo.

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan järvellä on hyvin vaarallista veneillä kovassa tuulessa, ja järven kalastajatkin olivat jääneet kotiin viikonloppuna.

– Haluaisin katsoa silmiin sitä henkilöä, joka antoi heidän lähteä veneilemään. Se oli itsetuhoista, paikallinen matkailuyrittäjä Vladimir Kurtšenko sanoi televisiohaastattelussa uutistoimisto AP:n mukaan.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.