Löfven: "Ruotsi aikoo jatkaa liittoutumattomana 200 vuotta eteenpäin"

Ruotsi on solidaarisuuden nimissä valmis auttamaan, jos Suomi tarvitsee apua puolustuksessaan. Pohdinnat mahdollisesta pohjoismaisesta puolustusliitosta, samoin kuin Ruotsin liittymisestä puolustusliitto Natoon, ovat pääministeri Stefan Löfvenin mukaan kuitenkin ennenaikaisia. Löfven ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat keskustelleet yhteistyöstä Kultarannassa.

Kotimaa
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa 19. kesäkuuta.Bengt Östling / Yle

Löfven on ensimmäinen ulkomainen valtionpäämies, joka vierailee Kultaranta-keskustelutilaisuudessa. Kaksipäiväisessä tilaisuudessa käsitellään ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspoliittisia aiheita.

Niinistö ja Löfven pitivät keskinäisen tapaamisensa jälkeen tiedotustilaisuuden. Siinä he painottivat maidensa halukkuutta turvallisuuspoliittisen yhteistyön tiivistämiseen.

Ruotsi toivoo ennakoitavuutta

Löfvenin mukaan länsinaapurin Nato-jäsenyys ei ole näköpiirissä.

– Ruotsi on saanut ollut rauhassa jo satoja vuosia ja aikoo jatkaa vähintään 200 vuotta eteenpäin. Haluamme ennakoitavuutta ja pitkän tähtäimen kehitystä lähialueillemme. Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen, Löfven sanoi.

"Ei uhkaa Venäjältä"

Tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa sanotaan, ettei sotilaallista voimankäytön mahdollisuutta Suomea vastaan voi sulkea pois. Presidentti Niinistön mielestä sen tunnustaminen on realismia. Suomeen idästä kohdistuvaa uhkaa Niinistö ei kuitenkaan näe.

– Meillä ei ole konreettista, selkeästi havaittavaa uhkaa turvallisuudellemme Venäjältä käsin, Niinistö sanoi.

"Ei ärtymystä"

– Meillä on tapana miettiä, että mikä herättää Venäjällä ärtymystä tai sen karhun. Minusta me vähän liikaakin näemme siinä suhteessa vaivaa, kun en ole havainnut presidenttinä suomalaisten toimien herättävän minkäänlaista ärtymystä venäläisissä. Kyllä he sanovat, jos ovat jostain asiasta eri mieltä, ja se on erittäin hyvä asia. Myös me sanomme selkeästi, jos me olemme eri mieltä, Niinistö jatkoi.