Taistelu fasismia vastaan

Kölnissä reilaava toimittaja Antti Kuronen tapaa anarkisteja, jotka taistelevat äärioikeistoa vastaan. He eivät anna periksi, vaikka sanovatkin äärioikeiston nyt kasvavan räjähdysmäisesti Saksassa.

Ulkomaat
Flexi on saksalainen anarkisti. Kasvojaan hän ei näytä kuvissa.
Flexi on saksalainen anarkisti. Kasvojaan hän ei näytä kuvissa.Antti Kuronen / Yle

Kölnissä tapaan anarkisteja vallatussa rakennuksessa. Kaupunki antaa anarkistien toimia niin kutsutussa Autonomisessa kulttuurikeskuksessa.

Flexi ja Kasimir, miksi ette halua, että kuvaan kasvojanne?

Saksan radikaalivasemmiston piirissä se on perinne. Itse asiassa monet ovat vähän hermona, he kyselevät mitä sinä täällä teet kameran kanssa.

Ok, en kuvaa ketään ilman lupaa..

Äärioikeistolaiset hakevat kuviamme netistä. Aktivisteja on pahoinpidelty kuvien perusteella. Myös viranomaiset ovat kiinnostuneita. He kuvaavat mielenosoituksissa ja hakevat kuvia. Heillä on tietokanta vasemmistoaktivisteista. On parasta olla varovainen, vaikka toimintamme on täysin rauhanomaista.

Mikä on polttavin aihe anarkisteille Saksassa?

Fasismin uusi tulo, ilman muuta. Äärioikeistolaiset ovat pääsemässä kiinni valtaan. Se on hämmentävää.

Keitä nämä fasistit ovat?

Pegida, joka järjestää mielenosoituksia maahanmuuttoa vastaan. He ovat fasisteja. Hoogis, salafismia vastustavat huligaanit, on vielä radikaalimpi ryhmä. Tietysti on väkivaltaisia uusnatsejakin, muttei kovin paljon.

anarkisti-julkaisuja.
"Haluame, että ihmiset lukisivat enemmän.", sanoo Flexi.Antti Kuronen / Yle

Pelottavinta on kuitenkin se, että niin kutsutut tavalliset ihmiset passiivisesti tukevat näitä ryhmiä, etenkin Pegidaa. Rasismi on levinnyt valtavirtaan.

Vaihtoehto Saksalle, AfD-puolue, sai läpi tukuittain edustajia paikallisvaaleissa. Siihen porukkaan kuuluu eliittiä, tutkijoita ja liikemiehiä, pukumiehiä.

Onko pakolaisaihe tärkeä teille?

Tietysti, taistelemme rasismia vastaan kaikissa sen muodoissa. Rasismi on syvällä rakenteissa. Monet paikallispoliitikot sanovat myönteisiä asioita turvapaikanhakijoista, mutta samalla he pakottavat heidät asumaan ala-arvoisissa olosuhteissa. Haluamme poliitikkojen suhtautuvan vakavammin myös turvapaikanhakijoihin kohdistuvaan väkivaltaan. Saksassa sytytetään vastaanottokeskuksia tuleen tuon tuosta. Törkeää.

Autonomisessa keskuksessa saa korjata polkupyöriä.
Autonomisessa keskuksessa saa korjata polkupyöriä. Köln, Saksa.Antti Kuronen / Yle

Onko oikeistopopulismissa muita vaaroja?

Se on myös ongelma naisten oikeuksien kannalta. On poliitikkoja, jotka puhuvat siitä, että saksalaisten naisten tulisi saada enemmän lapsia. Tällaiset perinteiset arvot alistavat naisen asemaa.

Kölnissä ahdisteltiin naisia uudenvuodenaattona. Se oli valtava uutinen Suomessakin. Mitä oikeastaan tapahtui?

Olihan se hirveää. Asiaa kuitenkin paisuteltiin rasistien toimesta. Etenkin turvapaikanhakijat leimattiin raiskaajiksi, vaikka heitä oli tosi vähän paikalla silloin. Minua ahdisti myös se, miten äärioikeistolaiset yhtäkkiä alkoivat ajaa naisasioita. Ihan niin kuin seksuaalinen väkivalta ei olisi ollut ongelma Saksassa ennen tätä.

Kierrän Eurooppaa kysymässä EU:sta. Ajatuksia?

Lähtökohtaisesti vastustamme kapitalismia, ja EU ajaa suuryritysten intressejä enemmän kuin kansalaisten. Katso vaikka Kreikkaa ja Espanjaa.

Kölnin asema.
Poliiseja on paljon Kölnin junaasemalla uudenvuoden seksuaalisen häirinnän jälkeen.Antti Kuronen / Yle

Hyvää EU:ssa on ajatus rajojen poistamisesta. Anarkisteina haluamme murtaa kansallisvaltiot ja rajat. Toisaalta EU haluaa vain poista sisäiset rajat. Ulkorajat naulataan tiukasti kiinni. Vastustamme linnake-Eurooppaa.

Britannian mahdollinen EU ero. Hyvä vai huono asia?

Huono asia siinä mielessä, että sitä ajaa uusnationalismi. Ylipäätään nationalismin nousu, kansallisvaltioiden ihannointi, on todella masentava ilmiö Euroopassa. Ikävää on sekin, että Brexitiä ajavat haluavat sulkeutua ulkomaailmalta. Tavallaan maksimoida voitot itselleen.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Antin matkan kuudes päivä, Köln, Saksa

Radikaalivasemmiston ja äärioikeiston yhteenotto tulossa

Kölnin vallattu rakennus muistuttaa Helsingissä eduskunnan edessä olleita makasiineja. Pienet ryhmät saavat toimia täällä vapaasti ja ilmaiseksi.

Nuoria feministejä Saksassa.
Feministinen kollektiivi. Toiminta-ajatus on jakaa ja oppia taitoja, etenkin tyypillisiä "mieshommia".Antti Kuronen / Yle

Kaupallisuuden vastustaminen on anarkisteilla geeneissä. Vanhoja polkupyöriä kunnostetaan yhteistuumin pihalla.

Kölnin oikeustalo heittää varjonsa anarkistien turvasataman ylle.
Kölnin oikeustalo heittää varjonsa anarkistien turvasataman ylle.Antti Kuronen / Yle

Tänään soitetaan myös teknoa. Feministinen kollektiivi on järjestänyt bileet.

– Järjestämme kaiken naisvoimin. Miehet omivat yleensä tekniset tehtävät, kuten piuhojen vetämisen. Meidän on otettava kaikki alat haltuun, jotta muutos tapahtuu, sanoo Feli, opiskelija Kölnistä.

Kapitalismi, rasismi ja seksismi ovat radikaalivasemmiston perinteiset aiheet. Kaikissa näissä yhteiskunnan kahtiajako syvenee. Äärikonservatiiviset arvot ovat nousussa monissa Euroopan maissa.

Tanssija.
Feministinen kollektiivi järjesti musiikin. Köln, Saksa.Antti Kuronen / Yle

Feli kertoo, että myös liberaalin kaupungin maineessa olevassa Kölnissä vaihtoehtokulttuuri on puristuksessa. Kaupunki haluaisi purkaa makasiinit ja siirtää anarkistit kauemmas keskustasta.

– Näitä bileitä emme olisi voineet järjestää muualla. Kaikki on ilmaista, kaupallisessa paikassa pitäisi vuokrata laitteita.

Anarkistit ja radikaalivasemmisto eivät nyt kerää yhtä suuria joukkoja kuin 1990-luvun globalisaation vastaisessa kamppailussa.

Katsoessani leppoisaa sunnuntai-illan meininkiä makasiineilla on vaikea kuvitella, että tästä porukasta nousisi sellaista raivoa kuin 1990-luvulla nähtiin.

Tällä menolla radikaalivasemmisto ja äärioikeistolaiset tulevat kuitenkin vääjämättä mittelemään voimiaan Euroopan kaduilla.

Kysymys kuuluukin, kumman ryhmän ihanteet voittavat kansalaisten tuen?

Antti Kuronen ja suuri jäätelöannos.
Interrail-toimittaja työssään. Monenlaista pääsee maistamaan kun reilaa Euroopan halki. Köln, Saksa.Antti Kuronen / Yle