Suomalaisten lumppuja kierrätetään Hollannissa autoteollisuuden käyttöön

Poistotekstiilikeräyksen taustalla on Tekstiili 2.0 -pilottihanke, joka on vuoden alusta alkaen kerännyt kodin poistotekstiilejä Lounais-Suomessa.

Kotimaa
Vaatekasa.
Heli Kaski / Yle

Lähes 12 000 kilon koe-erä paalattuja tekstiilejä lähtee lähipäivinä Turusta Hollantiin kierrätettäväksi. Tekstiilit ovat peräisin kotitalouksista. Keräyksen taustalla on Tekstiili 2.0 -pilottihanke, joka on vuoden alusta alkaen kerännyt kodin poistotekstiilejä Lounais-Suomessa.

Turusta lähtevä poistotekstiili kierrätetään Hollannissa autoteollisuuden käyttöön, kertoo tiedottaja Tuuli Meriläinen Lounais-Suomen jätehuollosta.

– Kuiduista valmistetaan muun muassa eristeitä, mattoja ja verhoiluja autoteollisuuden käyttöön. Näistä tekstiileistä tehdään myös geotekstiilejä rakentamisen käyttöön, ja kodinkoneteollisuus käyttää niitä muun muassa eristeiden valmistamiseen.

Tekstiilit hyödynnetään EU-alueella.

30 000 kiloa poistotekstiilejä

Turun ja Salon seudulla kulutetaan kodeissa vuosittain jopa kolme miljoonaa kiloa tekstiilejä. Vuoden alusta alkaen Tekstiili 2.0 -pilottihanke on kerännyt 30 000 kiloa kodinpoistotekstiilejä.

Pilottihankkeen tarkoituksena on testata tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta ja vastaanottoa.

Tuuli Meriläinen

– Se ei vielä ole mikään iso määrä. Tässä hankkeessa ei ole edes yritetty haalia mitään kauhean suuria määriä poistotekstiiliä. Pilottihankkeen tarkoituksena on testata tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta ja vastaanottoa, sanoo Tuuli Meriläinen.

Pilottihanke jatkuu vuoden 2016 loppuun.