Hyppää sisältöön

YK: Maailman pakolaisten määrä nousi jälleen uuteen ennätykseen – 24 ihmistä minuutissa pakenee

Maailmassa on jo 65,3 miljoonaa pakolaista. Pakolaisten määrä tarkoittaa sitä, että joka 113:s maapallon asukas on tällä hetkellä pakolainen.

Uutisvideot: Pakolaisia on enemmän kuin koskaan
Uutisvideot: Pakolaisia on enemmän kuin koskaan

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoo, että maailman pakolaisten määrä on noussut jälleen uuteen ennätykseen. Viime vuoden lopulla pakolaisia oli maailmassa 65,3 miljoonaa.

Edellisvuonna 2014 määrä oli jo suurimmillaan sitten toisen maailmansodan, kun kodeistaan oli joutunut pakenemaan jo 59,9 miljoonaa ihmistä.

Pakolaisten määrä tarkoittaa sitä, että joka 113:s maapallon asukas on tällä hetkellä pakolainen. Keskimäärin 24 ihmistä minuutissa eli 34 000 ihmistä päivässä joutui pakenemaan kodeistaan viime vuoden aikana.

Pakolaisjärjestön mukaan määrää on nostanut erityisesti Syyrian ja Afganistanin vaikeutunut turvallisuustilanne. Yli puolet kaikista maailman pakolaisista on kolmesta maasta: Syyriasta, Afganistanista ja Somaliasta.

Myös Etelä-Sudanin ja Burundin levottomuudet ovat ajaneet ihmisiä pakosalle.

Haasteita aiheuttavat myös maiden sisäiset pakolaiset: noin 40,8 miljoonaa ihmistä on paennut konflikteja omassa maassaan. 21,3 miljoonaa ihmistä on paennut ulkomaille ja 3,2 miljoonaa on hakenut turvapaikkaa.

Maahantuloa vaikeutettu

Samaan aikaan kun pakolaisten määrä on noussut ennätyslukemiin, monet maat ovat vaikeuttaneet maahantuloa ja kiristäneet lakeja.

– Välimeren ylittävät pakolaiset ja siirtolaiset, jotka saapuvat Euroopan rannikolle, lähettävät viestiä siitä, että ellei ongelmia ratkaista paikan päällä, ongelmat tulevat luokse, muistutti YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Filippo Grandi.

YK muistuttaa myös, että muukalaisviha on nousussa monissa maissa.

Eurooppaan pakeni viime vuonna yli miljoona ihmistä. Yhteensä teollisuusmaihin pyrki yli kaksi miljoonaa ihmistä. Heistä lähes sata tuhatta oli lapsia ilman vanhempiaan, mikä oli kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

.
.