1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karjalan veneturman yksityiskohdat selviävät hitaasti – leiriä arvosteltu huonoista oloista

Onnettomuusleiriä on arvosteltu aiemmin huonoista oloista. Veneretkestä ei ollut tehty etukäteen ilmoitusta viranomaisille.

Veneturma tapahtui sunnuntain vastaisena yönä Säämäjärvellä. Kuva: RURTR

Venäjän Karjalaan on julistettu surupäivä viikonlopun veneturman takia. Säämäjärvellä sattuneessa onnettomuudessa kuoli ainakin 14 lasta ja nuorta. Viranomaisten mukaan lapset olivat 12–15-vuotiaita.

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin mukaan osa onnettomuudessa menehtyneistä lapsista oli löydetty kuolleena saaresta. Heidän epäillään kuolleen kylmyyteen.

Kronvallin mukaan tapauksen yksityiskohdat selviävät hitaasti. Toistaiseksi kukaan ei ole vielä edes pystynyt sanomaan onnettomuuden tarkkaa ajankohtaa.

Onnettomuus sattui, kun neljän ohjaajan ja 47 lapsen ryhmä lähti lauantaina veneilyretkelle kahdella veneellä ja lautalla alueelle annetuista myrskyvaroituksista huolimatta.

Myrsky kaatoi veneet

Venäjän hätätilaministeriön kriisikeskuksen apulaisjohtajan Aleksei Smirnovin mukaan kaksi aluksista kaatui yöllä myrskyssä, jolloin 26 ihmistä joutui veteen. Heistä 24 oli lapsia ja kaksi ohjaajia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Smirnovin mukaan 12 ihmistä onnistuttiin pelastamaan. Viranomaiset ovat löytäneet 14 uhrin ruumiit.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat aiemmin, että onnettomuudessa olisi kuollut 15 lasta.

– Nyt aamulla on kerrottu, että leiriohjaajatkin olivat hyvin nuoria. Siksi alkuun luultiin, että yksi aikuinen oli hukkunut. Yksi ohjaaja hukkui, mutta hän oli alle 17-vuotias, Kronvall kertoo.

Pelastusoperaatio oli laaja

Julkisuuteen on kerrottu, että 350 hätätilaministeriön työntekijää osallistui etsintöihin. Operaatiossa käytettiin muun muassa helikoptereita ja lennokkeja.

Turmasta selvinneet lapset vietiin Karjalan tasavallan pääkaupunkiin Petroskoihin. Onnettomuudessa loukkaantuneita 12 lasta hoidetaan sairaaloissa muun muassa hypotermian ja erilaisten vammojen vuoksi.

Helikopteri osallistui pelastusoperaatioon. Kuva: RURTR

– Onnettomuudesta seuraa ainakin se, että tämä kyseinen leiri Karjalassa suljetaan. Kaikki Karjalan kesäleirit tutkitaan nyt oikein tarkkaan, Kronvall sanoo.

Neljä leirin ohjaajaa on pidätetty epäiltyinä onnettomuuden aiheuttamisesta. Viranomaiset tutkivat, noudattivatko kesäleirin järjestäjät turvallisuusvaatimuksia.

Venäjällä turistiryhmän retkistä pitää tehdä ilmoitus hätätilaministeriön paikallisosastoon. Onnettomuuteen päättyneestä veneretkestä ei ollut tehty ilmoitusta. Hätätilaministeriön mukaan retkelle ei olisi annettu lupaa.

Kronvallin mukaan kyseinen leiri oli ollut jo aiemmin vakavan kritiikin kohteena huonon tasonsa takia. Kommersant -lehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan turmaleirillä olisi ollut jonkinlainen selviytymisteema.