Tupakoitsija voi aiheuttaa vuokra-asuntoon kymppitonnin remontin

Helsingin kaupungin asunnot Oy Heka rakennuttaa Helsingin Kruunuvuorenrantaan täysin savutonta vuokrataloa. Toimitusjohtaja Jaana Närö sanoo, että sisällä asunnossa tupakoiva voi aiheuttaa yli 10 000 euron remonttilaskun, koska myös kiintokalusteita on jouduttu vaihtamaan hajun vuoksi.

Kotimaa
Hekan kolmio odottamassa vuokralaisia.
Hekan kolmio odottamassa vuokralaisia. Tiina von Martens / Yle

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan hallitus päätti toukokuussa, että Hekan uusissa ja peruskorjatuissa taloissa kielletään jatkossa tupakointi sekä asunnoissa että parvekkeilla, huoneistopihoilla ja -terasseilla.

Tupakointikiellosta sovitaan näiden talojen asukkaiden tulevissa vuokrasopimuksissa.

Heka on ollut viimeisiä suuria vuokranantajia, jonka kaikissa asunnoissa on ollut sallittua tupakoida sekä sisällä että parvekkeella, kertoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö. Närön mukaan vapailta markkinoilta vuokrattavissa asunnoissa on lähes poikkeuksetta tupakointikielto.

– Yksi keskeinen syy tupakointikieltoon on se, että parvetupakointi aiheuttaa paljon valituksia ja häiriöitä. Lisäksi sisällä tupakointi pilaa koko asunnon, Närö kertoo.

– Remonttikustannukset ovat todella isoja. Asunnon remontoinnit tupakoitsijan jäljiltä ovat maksaneet yli 10 000 euroa, koska jopa kiintokalusteita on jouduttu vaihtamaan. Näitä kuluja ei ole voitu periä tupakoitsijalta, sillä tupakointi on tähän asti katsottu normaaliksi vuokra-asunnon kulumiseksi.

Närän mukaan remonttikulut ovat siten jääneet myös kaikkien muiden asukkaiden kustannettavaksi vuokrien kautta.

– Emme me kyttää asukkaitamme, mutta vuokrasopimuksen vastainen asunnon käyttö voi tuoda varoituksen ja johtaa vuokrasopimuksen purkuun eli häätöön.

Närö itse lopetti tupakoinnin 16 vuotta sitten, joten hän ymmärtää myös tupakoitsijoita.

– Niihin taloihin, joissa pihalle mahtuu, on tarkoitus tehdä tupakointipaikka. Sinne ohjattaisiin tupakoitsijat, jotta esimerkiksi lasten leikkipaikkojen läheltä ei löytysi tumppeja. Kaikissa kohteissa tämä erillinen tupakointipaikka ei kuitenkaan onnistu.

Kokonaan savuton vuokratalo Kruunuvuorenrantaan

Hekan ensimmäinen kokonaan savuton uudiskohde valmistuu Kruunuvuorenrannan Koirasaarentielle syksyllä. Talossa on 63 vuokra-asuntoa yksiöistä viiden huoneen ja keittiön asuntoon.

Ensimmäinen peruskorjauksen jälkeen savuttomaksi muuttuva talo on Myllypurossa Myllymatkantie 6:ssa. Sen peruskorjaus alkaa tammikuussa 2017.

Nyt voimassa olevien vuokrasopimusten ehdot eivät muutu. Muissa kuin peruskorjatuissa ja uusissa Hekan asunnoissa on siis edelleen sallittua polttaa sekä sisällä että parvekkeella. Tupakointi on jo nyt tupakkalain nojalla kiellettyä talojen yhteisissä tiloissa, kuten porraskäytävissä, saunatiloissa ja pesutuvissa.