Martin Scheinin: Pakolaisten käsittelykeskukset pian kuin keskitysleirejä

Kreikassa ja Turkissa turvapaikanhakijoiden olot havaitaan ehkä piankin epäinhimillisiksi. Vastaanottokeskuksista on vaara tulla keskitysleirejä, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Ulkomaat
Piirustus
Hannu Lukkarinen

– Eurooppa toivoo, että turvapaikanhakijoiden määrä saadaan laskuun. Nyt mennään jo järjestelmän riskirajalla, se voi murtua.

Näin arvioi kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin pakolaiskriisinsä edessä tuskailevan Euroopan tilaa. Scheinin työskentelee nyt kahdeksatta vuotta Euroopan yliopistoinstituutissa Firenzessä.

Vinjettikuva
Yle Uutisgrafiikka

Scheinin on luottavainen kansainvälisen oikeuden kehityksen suureen kuvaan. Hän arvioi, että ihmisoikeuksien julistus, YK:n pakolaissopimus ja sen myötä kehittynyt turvapaikkainstituutio ovat voimissaan.

Turun ihmisoikeusinstituutin entinen johtaja Scheinin uskoo, ettei ketään jatkossakaan hevillä palauteta kidutettavaksi ja vainon alle.

Nyt mennään riskirajalla, turvapaikkasysteemi voi murtua.

Martin Scheinin

Sen sijaan Euroopan sisäinen vastuunjakomekanismi on kokenut isoja muutoksia.

– Siitä ollaan vetämässä nyt rajusti takaisinpäin, että missä turvapaikkahakemus käsitellään ja mikä maa ottaa ensisijaisen vastuun Eurooppaan tulleista pakolaisista.

Martin Scheinin
Martin Scheinin arvioi EU:n turvapaikkajärjestelmän olevan nyt riskirajoilla.Francesca Sani

*Tavoite on, että oikeat pakolaiset *seuloutuvat muiden maahan pyrkijöiden joukosta. Ehkä onnistutaan, ehkä ei.

– Eurooppaan on tullut pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden pidätys-, vastaanotto-, käsittely- ja poistamiskeskuksia. Näistä muodostuu ennen pitkää keskitysleirejä.

Scheinin sanoo, että Kreikan ja Turkin tilanne on erittäin huolestuttava. Kertaalleen EU jo huomautti Kreikkaa, etteivät leirien olot ole inhimilliset. Kreikka avasi portit ja päästi ihmiset lähtemään.

Luulen, että raja Turkin kanssa on tullut jo vastaan.

Martin Scheinin

– Nyt Kreikka pakotetaan taas sulkemaan ihmisiä aitojen taakse, jotta heidät voidaan palauttaa Turkkiin. Turkista tulee uusi vankila piikkilanka-aitoineen.

– Ilman muuta vastaan tulee vielä hetki, jolloin olot joudutaan toteamaan epäinhimillisiksi. Sitten Kreikka ei saa ohjata ihmisiä Turkkiin, eivätkä muut Euroopan maat saa lähettää ihmisiä Kreikkaan.

Turkista kantautuu jatkuvasti huolestuttavia tietoja siitä, kuinka pakolaisia kohdellaan. Eikä Turkki aina kohtele säällisesti omiakaan kansalaisia. EU:n pakolaissopimus Turkin kanssa koettelee sopivaisuuden rajoja.

– Luulen, että raja Turkin kanssa on tullut jo vastaan. Tämän pidemmälle ei voida mennä.

Martin Scheinin
Professori Martin ScheininFrancesca Sani

Professori Martin Scheinin sanoo, että Euroopan kyvyttömyys vastata pakolaisongelmaan on hyvin huolestuttavaa. Ongelma on ollut nähtävillä, mutta vastaus on ollut vaatimaton.

Pakolaisten vastaanotto- ja pidätyskeskuksista muodostuu ennen pitkää keskitysleirejä.

Martin Scheinin

– Nyt tehdään jatkuvasti virheitä, jotka muuttavat poliittista dynamiikkaa. Lyhyesti sanottuna populistiset puolueet saavat aina vetovoimaa muukalaisvihamielisyydestä.

Scheinin arvioi, että nyt vastuulliset puolueet vasemmalla, oikealla ja keskustassa ovat lähteneet myötäilemään populisteja.

– Kun antaa populistille pikkusormen, se vie koko käden.

Vastuulliset puolueet eivät tule koskaan pärjäämään populismikilpailussa.

Martin Scheinin arvioi, että tällainen kisaaminen lopulta vain johtaa EU:n yhteisten sääntöjen murenemiseen.

– Samalla EU:n vetovoima vähenee. Ollaan eräänlaisessa noidankehässä – EU syö uskottavuuttaan tekemällä kompromisseja suhteessa ideaansa.

Pakolaiskriisin katveessa EU:n arvoja koettelevat myös muutamat jäsenmaat omine lakikiemuroineen. Sananvapaus on kokenut kovia muun muassa Unkarissa ja Puolassa.

Puolassa medialakia ruuvattiin talvella niin, että hallitus voi valita haluamansa johdon omistamiinsa medioihin. Myös perustuslakituomioistuimen kokoonpano rukattiin valtaan nousseen Laki ja oikeus –puolueen mielen mukaiseksi.

Unkari on pääministerinsä Viktor Orbánin johdolla jo aiemmin muokannut tiedotusvälineitä ja oikeuslaitosta oman tahdonvaltansa alle.

Kun antaa populistille pikkusormen, se vie koko käden.

Martin Scheinin

Yllättäen EU:n elimistä Euroopan komissio on byrokratiallaan suitsimassa Puolaa ja Unkaria kaikkein tehokkaimmin. Komission byrokratia on asettunut takaamaan eurooppalaista arvomaailmaa.

Martin Scheinin
Professori Martin Scheinin tarkkailee ihmisoikeuksien toteutumista firenzeläisen villan puutarhasta.Francesca Sani

– Byrokraatit ovat parhaita normien vartijoita, kun poliitikot tekevät kompromisseja.

Professori Martin Scheinin ei pidä mahdottomana EU:n asteittaista rapautumista esimerkiksi Britannian mahdollisen EU-eron jälkeen.

Byrokraatit ovat parhaita normien vartijoita, poliitikot tekevät kompromisseja.

Martin Scheinin

– EU:sta olisi voinut tulla liittovaltio, jos ei asiallisesti, niin muodollisesti. Jos Eurooppa ei ole siihen valmis, niin lienee katsottava muihin ilmansuuntiin ja kehitettävä yleismaailmallista yhteistyötä.

– Voi olla, että EU jää tyhjäksi kuoreksi, jossa seremoniallisesti harrastetaan eurooppalaista alueellista yhteistyötä. Normipohja vain tulee yleismaailmalliselta tasolta, kuka tietää.